Rieten Dak Vervangen: Kosten + Systemen

Met een rieten dak krijgt je woning een mooie, luxe uitstraling. Je ziet rieten dakbedekking veel op boerderijen, maar ook op chique villa’s.

Bij rieten daken denk je misschien al snel aan brandgevaar. Door het toepassen van nieuwe methodes is het brandgevaar echter flink kleiner geworden.

In deze gids vertellen vind je onder meer over:

  • de verschillende rietsoorten;
  • de verschillende (nieuwe) constructies;
  • en de kosten van een plaatsen en vervangen van een rieten dak.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een rieten dak?

Niet elk soort riet is geschikt als dakbedekking. Alleen eenjarig riet is geschikt voor dakbedekking, meerjarig riet niet.

Het zogenaamde dakdekkersriet is droog, verspocht (vergaat) niet en de diameter van de stengel bedraagt 5 tot 8 mm. Dat laatste is belangrijk omdat het riet goed moet kunnen ‘ademen’, zodat het niet dichtslaat.

Het riet wordt geoogst na de eerste vorst, tussen januari en april, op een droge dag. Dan kan het droog worden opgeslagen, zodat het niet gaat schimmelen.

Rietdekken is een gespecialiseerd beroep. Tegenwoordig hebben rietdekkers vrijwel het hele jaar door werk, doordat de vraag naar rietdekkers steeds meer toeneemt.

Een rieten dak wordt toegepast op schuine daken. Niet alleen boerderijen zien er stijlvol uit met riet. Ook tuinhuisjes, priëlen. en overkappingen kunnen bedekt worden met riet.

Wat heeft invloed op de levensduur van een rieten dak?

Wanneer je een rieten dak moet vervangen hangt af van verschillende factoren. De levensduur van riet ligt ergens tussen de 25 en 50 jaar.

Vraag advies over de staat van je rieten dak aan een dakdekker. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

De volgende factoren hebben allemaal invloed op de levensduur van een rieten dak:

Riet wordt met de hand, ambachtelijk aangebracht: Het vakmanschap van de rietdekker heeft daarom grote invloed op de levensduur

Onderhoud: Een goed onderhouden rieten dak gaat langer mee dan een rieten dak waaraan geen onderhoud is gepleegd.

Windrichting van het rieten dak: In België is de overheersende windrichting zuidwestelijk. Het dakoppervlak aan die kant van het huis heeft meer te verduren dan het dak aan de andere zijde.

Steil dak: Een dak met een hoge hellingshoek voert water sneller af dan een vlakker dak (lage hellingshoek). Als water minder snel wordt weggevoerd, kan het het vocht het riet aantasten.

Ligging van het huis: Een huis dat midden in het weiland ligt, droogt sneller door zon en wind.

Staat het huis tussen de bomen in de schaduw, dan blijft het dak langer vochtig, waardoor de levensduur korter wordt.

Esthetische overwegingen: Met de jaren kan het verkleuren en ontstaan er plekken met mos.

Bij luxe woonboerderijen en villa’s zal daarom overgegaan tot het vervangen van het rieten dak dan bij een schuur die bedrijfsmatig wordt gebruikt.

Laat je rieten dak ook opnieuw leggen. Vraag hier gratis offertes aan bij rietdekkers.

Soorten riet voor dakbedekking

Er zijn verschillende soorten riet om een dak mee te bedekken:

Natuurlijk riet: Natuurlijk riet wordt het meest gebruikt voor het bedekken van rieten daken. Ongeveer een kwart van het riet dat hier gebruikt wordt is afkomstig uit Nederland. Daarnaast wordt er riet uit landen als Oostenrijk en Hongarije geïmporteerd.

Streken met een gematigd klimaat kunnen vaak het meest geschikte riet leveren. Welk soort riet het meest geschikt is voor jouw dak kan een rietdekker voor je beoordelen. Dit hangt onder meer af van de grootte van de kap en van de hellingshoek. Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Natuurlijk riet

Bron foto: rietdekkerij.nl/blog/het-rieten-schroefdak-veilig-en-isolerend

Novariet: Dit is geen natuurlijke rietsoort, maar een duurzame kunststof riet. In situaties waarin het gebruik van natuurlijk riet minder geschikt is, is Novariet een goede optie.

Denk bijvoorbeeld aan daken die geheel overschaduwd worden door bomen of bij een dak met een heel flauwe helling.

Als het gaat om kleur en structuur doet Novariet kunstriet niet onder voor natuurlijk riet.

Novariet kunststof heeft een:

  • Natuurlijk kleurverloop, is duurzaam
  • Vraagt weinig onderhoud
  • En is niet brandgevaarlijk.

Kies je voor novariet dan ben je wel duurder uit dan bij natuurlijk riet.

Dak met novariet

Bron foto: boksebeld.nl/rieten-dak/novariet/

Patentriet: Ook dit is een kunststofsoort. Patentriet wordt opgebouwd uit shingles (individueel overlappende elementen). Onder deze shingles wordt eerst een bitumen aangebracht om te voorkomen dat er water doorgelaten wordt.

Dan worden de shingles aangebracht op dezelfde manier als dit bij natuurriet gaat, in verschillende lagen.

Patentriet wordt wel in grovere lagen opgebouwd, waardoor je in de uiteindelijke bedekking lijnen ziet. Net als Novariet is patentriet geschikt voor situaties waarin natuurlijk riet minder ideaal is.

Voor welke rieten dakconstructie moet ik kiezen?

Er zijn twee methodes voor het aanbrengen van een rieten dak:

Open constructie/traditionele constructie

Dit is de methode waarop een rieten dak al eeuwen lang wordt gemaakt. Hierbij wordt het riet op rietlatten gebonden. Bij deze techniek moet er altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie.

Doordat er geen echte scheiding is tussen binnen en buiten is deze dakconstructie nooit geheel tochtvrij te krijgen. Wel kan het traditionele dak voorzien worden van extra isolatie.

Voor- en nadelen van een open constructie

Een open constructie biedt zowel voor- als nadelen.

Voordelen:

  • Het is een methode die al heel lang meegaat en waar veel ervaring mee is opgedaan.
  • Zeer lichte constructie.
  • Optimale ventilatie, boven een stal zorgt dit voor een goede vochtafvoer.
  • Het riet is van binnenuit zichtbaar.

Nadelen:

  • Groot energieverlies boven verwarmde ruimtes.
  • Voldoet niet aan de huidige bouweisen.
  • Moeilijk om aanvullend te isoleren.
  • Vrijwel niet stofvrij te krijgen.

Gesloten constructie of schroefdak

Hierbij wordt het riet op een dichte ondergrond van plaatmateriaal geschroefd. Dit plaatmateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit multiplex. Is er een hogere isolatiewaarde nodig dan kan er in plaats van het plaatmateriaal gekozen worden voor een isolatie-schroefpaneel.

Bij de gesloten constructie is er geen spouw nodig. Er is een harde scheiding tussen binnen en buiten en het dak is tochtdicht.

Voordat het schroefdak werd geïntroduceerd, maakte men gebruikt van het zogenaamde spijkerdak. Bij het spijkerdak werd het riet bevestigd met lange spijkers. Brandgevaarlijker, wat ook zorgde voor een hogere opstal- en inboedelverzekeringspremie.

Voor- en nadelen van een gesloten constructie

Voordelen:

  • Deze constructie biedt een uitstekende isolatiewaarde. (Rc= 2,5 en hoger).
  • Voldoet aan de nieuwste bouweisen.
  • Hoge brandveiligheid.
  • Nette afwerking aan de binnenzijde en minder stof.
  • De schroefpanelen staan een grote overspanning toe, zo’n 2,5 meter, waardoor er minder gordingen nodig zijn.

Nadelen:

  • Er is wat minder ervaring met deze methode. De methode van isolatiepanelen bestaat nog maar recent, die van plaatmateriaal als ondergrond zo’n 25 jaar. Achteraf beschouwd kan blijken dat de ene onderconstructie beter is dan de andere.
  • Het is wat duurder in uitvoering, zeker bij vernieuwing van het dak, door het plaatwerk.

Nokvorsten op een rieten dak

Voor de afwerking van het rieten dak gebruikt men nokvorsten, bij een rieten dak ook wel rietvorsten genoemd. Het zijn die halfronde dakpannen die op de bovenste rand van het dak liggen.

Nokvorsten houden het dak waterdicht, bieden versteviging en zorgen voor een nette afwerking van het dak.

Vroeger maakte men vaak gebruik van rieten nokken. Deze gingen echter maar voor een beperkte tijd mee. Om die reden kiest men tegenwoordig voor pannen nokken. Ze zijn in vrijwel elke kleur verkrijgbaar.

Hoe maak je een rieten dak brandveilig?

Het is al verplicht om een vonkenvanger op de schoorsteen te plaatsen. Dit is de eerste stap naar het brandveiliger maken van een rieten dak.

Daarnaast is de schroefdak constructie brandveiliger. Met deze constructie slaat de brand minder snel door. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Gesloten constructie of schroefdak‘.

Ook kunstriet zoals Novariet en patentriet is brandveiliger dan natuurlijk riet.

Om het riet verder te beschermen tegen brand is om het riet te impregneren tegen brand.

Vraag advies aan rietdekkers over het brandveilig maken van een rieten dak. Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Een rieten dak zelf leggen of uitbesteden?

Het leggen van een rieten dak is het werk voor specialisten. Ook het vervangen van een schuin pannendak is ook niet voor de doe-het-zelver.

Er bestaat de kans dat je valt of dat er achteraf toch lekkages ontstaan.

Besteed het leggen of vervangen van een rieten dak altijd uit aan een specialist. Vraag hier gratis offertes bij dakdekkers.

Extra isoleren rieten dak

Een open constructie kan behoorlijk tochtig zijn. Dit kun je oplossen door over de binnenconstructie (sporen, spanten en/of gordingen) een dampdichte folie aan te brengen.

Deze moet goed aansluitend aan de wanden worden aangebracht.

Op de plekken waar de foliebanen elkaar overlappen worden ze vastgezet met tape. Over deze folie komt dan de afwerking bijvoorbeeld gipsplaat of stucwerk. Met deze extra isolatie wordt een energiebesparing van zo’n 90% bereikt.

De spouw tussen riet en onderconstructie blijft hierbij bestaan. Deze spouw van ongeveer 5 cm is nodig zodat de dakdekker indien nodig nog met zijn gereedschap onder de rietlatten kan komen.

Wat kost het leggen van een rieten dak?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het plaatsen en vervangen van een rieten dak. Deze kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten en de prijzen voor het materiaal (nokvorsten, riet)

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Rieten dak op nieuwbouw €110 per m²
Rieten dak vervangen bestaand huis
(inclusief isolatie)
€160 per m²
Nokvorsten plaatsen
of vervangen
€75 per strekkende meter

Wat zijn de kosten per soort riet?

De gemiddelde kosten voor de verschillende rietsoorten vind je hieronder. Deze kosten zijn ook inclusief arbeidskosten, materiaal en btw.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Natuurriet €100 per m²
Novariet €175 per m²
Patentriet €150 per m²

Wat kost het onderhouden van een rieten dak?

Het is belangrijk om een rieten dak te onderhouden. Natuurriet vraagt bijvoorbeeld meer onderhoud dan novariet.

Een onderhoudsbeurt aan een rieten dak kost gemiddeld €1.000.

Is een rieten dak duurder dan een pannendak?

Ja, een rieten dak is duurder dan een pannendak. Een rieten dak is gemiddeld twee keer zo duur per m² dan een pannendak. Een rieten dak vraagt ook om meer onderhoud dan een pannendak.

Wat kost een verzekering voor een huis met rieten dak?

Het is lastig om te bepalen wat een verzekering voor een rieten dak gemiddeld kost. Dit afhankelijk van het eigen risico, de regio en het type rieten dak. Hier lees je meer over het verzekeren van een rieten dak.

Vraag offertes aan bij rietdekkers

Wil je een rieten dak laten plaatsen of is je huidige dak aan renovatie toe? Win advies in bij rietdekkersbedrijven.

Vraag bij rietdekkers offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten