Garageverlichting Tips [LED Om Mee Te Werken]

In de garage wordt veel werk verricht. Tijdens het klussen moet je vaak nauwkeurig werken. Het is daarbij belangrijk om scherp en veel licht te hebben. In dit artikel leggen we uit hoe je het meest haalt uit de verlichting in jouw garage.

Juiste garage verlichting kiezen

LED als nieuwe standaard

Het woord LED is een afkorting van het Engelse “Light Emitting Diode”. Dit is een elektronisch component van een paar millimeter groot. Als er stroom doorheen geleid wordt straalt dit component veel licht uit.

Omdat een garage vaak wordt gebruikt om te klussen, is het handig om daar veel licht bij te hebben die lang mee gaat, zoals bijvoorbeeld LED panelen of LED werklampen.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting?

In een garage kun je het best LED verlichting nemen. De voordelen van LED verlichting in de garage zijn de volgende:

 • Bij de standaard verlichting duurt het vrij lang voordat de lamp op volledig vermogen schijnt. Een LED lamp heeft een hele snelle opstarttijd. Je kan daardoor meteen aan de slag.
 • LED lampen zijn energiezuiniger dan de standaard lampen. Doordat er minder energie gebruikt wordt, kost het ook minder.
 • LED verlichting gaat lang mee. De Consumentenbond geeft aan dat 75% van de LED lampen de 20.000 branduren haalt.
 • Een LED lamp heeft weinig onderhoud nodig. De LED lamp gaat een stuk langer mee dan een standaard verlichting, waardoor je veel tijd bespaard op het vervangen van de lamp. Je hoeft er vaak jarenlang niet naar om te kijken.
 • LED licht is erg stevig. LED Deze zijn vaak ook waterbestendig, ideaal in de garage. De luchtvochtigheid is daar hoger dan in andere ruimtes. Daarnaast zijn de armaturen vaak ook goed bestand tegen schokken en trillingen.

Welke soorten garageverlichting zijn er?

Om de garage goed te verlichten zijn er verschillende mogelijkheden. Vier van deze mogelijkheden worden hieronder besproken.

Algemeen licht: De basisverlichting van een garage wordt ook wel de ‘algemene verlichting’ genoemd. Dit zijn de plafondlampen die de hele garage verlichten. Plaats minimaal 2 lampen zodat je zo min mogelijk schaduw hebt en een egaal effect krijgt.

Kies voor grote TL of LED armaturen die stof- en waterdicht zijn.

Werklicht: Vaak heb je een werkblad in de garage. Hiervoor is extra licht nodig. Dit is het werklicht, deze wordt boven het werkblad geplaatst. Hier worden bijvoorbeeld een bureaulamp of inbouwspots voor gebruikt.

Verlichting die tegen trillen kan: Het is verstandig om een stevige lamp te plaatsen in de garage. LED lampen gaan minder snel kapot dan andere soorten lampen. Dit komt doordat standaard lampen gemaakt zijn van glas en LED van aluminium en plastic.

Bij oude TL buizen werd vaak kwik gebruikt, deze stof kan gevaarlijk zijn als je de buis bijvoorbeeld per ongeluk kapot stoot tijdens het klussen.

Waterdichte verlichting: Garages zijn vaak onderhevig aan grote temperatuurschommelingen (bijvoorbeeld omdat de deur open- of dichtgaat). Een lamp moet hier tegen kunnen. Ook zijn garages vochtiger dan andere ruimtes. Kies daarom een waterdichte lamp.

Lichtkleur in de garage

Naast de sterkte moet je ook rekening houden met de lichtkleur. In een functionele ruimte zoals een garage is het verstandig om koel wit licht te kiezen. Dit zijn lampen met een kleurtemperatuur van rond de 4000 K. Warm wit zorgt op lange termijn voor vermoeidheid omdat deze kleur veel afwijkt van daglicht.

Soorten licht armaturen voor in de garage

Er zijn verschillende soorten licht armaturen die in de garage gebruikt kunnen worden.

LED spots

LED spots zijn er in allerlei maten en gewichten. Je hebt de keuze tussen niet inbouwbare LED spots, LED om in de grond te plaatsen, LED’s die je aan de muur/plafond kan bevestigen, LED spots met armaturen en nog vele anderen.

LED TL lampen

Ook voor de oude dikke TL-lamp zijn er waardige vervangers. LED TL’s zijn er zowel met dikke als dunne buis. LED TL lampen kunnen worden aangebracht in reeds bestaande armaturen voor klassieke TL buislampen. Vaak hoef je alleen de starter en ballast van de oude lampen te verwijderen en de nieuwe LED lampen te plaatsen. LED TL-lampen hebben verschillende voordelen:

 • Verbruiken minder elektriciteit;
 • Bieden een heldere lichtkleur om in te werken;
 • Objecten verkleuren niet;
 • Lagere afgifte van warmte;
 • Start onmiddellijk;
 • Beter bestand tegen regelmatig aan- en uitschakelen;
 • Weinig afname van lichtintensiteit over de levensduur;
 • Geen verbruik als de LED TL lamp niet aan staat.

LED bouwlamp

Bouwlampen staan vaak lang aan en door het hoge aantal Watt kost dat veel energie. Door het lage verbruik werden LED bouwlampen vrij snel heel populair.

Een LED bouwlamp van 100 Watt heeft dezelfde lichtopbrengst als een halogeen bouwlamp van 1000 Watt. Bij veelvuldig gebruik bespaar je hier honderden euro’s op.

Een LED bouwlamp is iets duurder dan een gewone bouwlamp. Deze hogere kosten worden echter ruimschoots gecompenseerd door de forse energiebesparing. Ook gaan LED bouwlampen veel langer mee, gemiddeld 35.000 uur.

Zoals je hebt gelezen heeft LED verlichting vele voordelen ten opzichte van TL verlichting. LED verlichting gaat langer mee en geeft sneller, meer licht. Hierdoor bespaar je op de energiekosten én kan je alles tijdens het klussen goed zien. Een win-win situatie!

Vergelijkbare berichten