Granol Stucwerk: Voordelen + Kosten

Ben je van plan jouw woning van binnen onder handen te nemen? Dan is de kans groot dat je ook jouw muren en plafonds aanpakt. Voor het mooi afwerken van muren en plafonds kun je verf of behang gebruiken.

Je kunt echter ook kiezen voor granol. Dit is een goedkope optie om jouw muren een compleet andere uitstraling te geven.

Granola sierpleister

Wat is granol stucwerk?

Om een robuuste uitstraling van jouw muren te krijgen, breng je hier granol op aan. Granolputz was één van de eerste sierpleisters. Deze sierpleister was met name in de jaren ’70 en ’80 populair. We zien nu echter dat steeds meer mensen weer voor granol kiezen.

Dit komt voornamelijk doordat deze sierpleister in verschillende patronen aangebracht kan worden. Naast muren kun je granolputz ook aanbrengen op een plafond.

Ook is het mogelijk om granol aan te brengen op de buitengevel.

Granol sierpleister

Bron foto: stukadoors-afbouwbedrijfloenen.nl/diensten/granool/

Voordelen granol

Overweeg je om granolputz aan te brengen op jouw muren en/of plafonds? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de voordelen.

Hieronder zetten wij de grootste voordelen van granol op een rijtje.

  • Granol beschadigt niet snel en is sterk;
  • Je kunt er verschillende patronen mee maken;
  • Het is mogelijk om granol in kleur aan te brengen;
  • Granol is makkelijk over te schilderen met behulp van latexverf;
  • De sierpleister kan zowel binnen als buiten gebruikt worden;
  • Het is tijdloos;
  • Stukadoors hebben er vaak veel ervaring mee, omdat granol al relatief oud is.

Nadelen granol

Net als alle andere vormen van sierpleister heeft granol ook een aantal nadelen.

Wat zijn de grootste nadelen van granolputz?

  • Granol is lastig te repareren wanneer het beschadigd is. Het is namelijk lastig om exact dezelfde kleur te krijgen als de kleur die reeds op jouw muur zit.
  • Het verwijderen van granol is bewerkelijk. Wanneer je het zat bent kun je beter een andere sierpleister over granol aanbrengen.
  • Granol is één van de duurdere sierpleisters. Het kost bijvoorbeeld meer dan rustiekputz of spachtelputz.

In gewenste kleur aan te brengen

Granol wordt standaard in het wit aangebracht op een muur of plafond. Je kunt ervoor kiezen om granolputz na aanbrengen over te verven met latexverf. Dit is echter bewerkelijk en duur. Je kunt granol ook direct in kleur aan laten brengen.

De kleur die je op jouw muur en/of plafond wilt, wordt dan direct aan de sierpleister toegevoegd.

Zodoende krijgt een muur of plafond meteen de gewenste kleur. Voor het aanbrengen van granol in kleur wordt een meerprijs gerekend.

Kies je voor granol in kleur? Dan is het handig om te weten dat de sierpleister kleurecht is. Dit betekent dat niet alleen de toplaag een kleurtje heeft.

Nee, de granolputz wordt volledig doordrongen van de kleur. Het voordeel hiervan is dat er bij beschadigingen geen kleurverschil waarneembaar is.

Andere soorten putz

Naast granol kun je ook kiezen voor andere sierpleisters op muur en/of plafond. Naast granolputz zijn rustiekputz en spachtelputz bekende soorten. Hieronder lichten we deze twee andere soorten putz kort uit.

Rustiekputz

Rustiekputz is één van de goedkoopste sierpleisters die verkrijgbaar is. De structuur van deze putz is grover dan die van spachtelputz, maar minder grof dan die van granol. Om rustiekputz te verkrijgen worden marmerkorrels gebroken en vermengd met een kunststof bindmiddel.

Spachtelputz

Wat is het verschil tussen spachtelputz en granol? In vergelijking met granol heeft spachtelputz een zeer fijne structuur. Dit komt doordat deze sierpleister gemaakt wordt met behulp van kunsthars en kleine steentjes. Je bepaalt echter zelf de korrelgrootte van de steentjes.

Granol aanbrengen

Heb je de knoop doorgehakt en komt er inderdaad granol op jouw muren en/of plafonds? Laat dit dan aanbrengen door een stukadoor. Bij het aanbrengen van granolputz gaat een stukadoor op onderstaande manier te werk.

Stap 1: Oneffenheden in de wand worden gedicht

Nadat jouw wensen bekend zijn, stort een stukadoor zich op oneffenheden in een muur of plafond. Hij controleert of er eventueel gaatjes in het oppervlak zitten.

Is dit het geval? Dan dicht hij deze met vulmiddel, zodat de muur en/of plafond egaal is.

Stap 2: Voorstrijkmiddel aanbrengen

Is de muur egaal? Dan brengt een stukadoor eerst een voorstrijkmiddel aan voordat hij met de granol begint. Dankzij dit voorstrijkmiddel blijft de granolputz straks namelijk beter aan jouw wand of plafond hechten.

Stap 3: De omgeving beschermen

Bij het aanbrengen van granol kunnen spetters putz op de vloer belanden. Daarom dekt een stukadoor de directe omgeving altijd goed af.

Op deze manier weet je zeker dat de granolputz straks alleen op jouw muur en/of plafond zit.

Stap 4: Granol op de muur

Pas wanneer een stukadoor de bovenstaande stappen doorlopen heeft, brengt hij granol op jouw muur aan. Dit doet hij op de door jou gewenste wijze.

Hierdoor ontstaat een patroon in de sierpleister. De granol wordt secuur aangebracht, zodat een mooi effect ontstaat op muren en/of plafonds.

Wat kost granol per m²?

Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het laten aanbrengen van granolputz. Deze kosten zijn inclusief arbeidskosten, btw en de prijs voor het materiaal.

  • Wanden: €18 per m²;
  • Plafond: €20 per m².

Vergelijkbare berichten