Schilderwerk

Hout Verven Zonder Te Schuren

Het is vaak een hele klus. Ontvetten, schuren, afstoffen en verven. Helaas is het vaak noodzakelijk om al deze stappen te doorlopen om een mooi eindresultaat te krijgen.

Maar gelukkig is er uitzondering om toch zonder te schuren je houten meubelstuk of deur te verven…

Hout Verven Zonder Schuren

Schuren: Welk Hout Je Wel Glad Moet Maken

Om mee te beginnen. Er bestaan veel houtsoorten die je niet direct kunt beschilderen. Als je namelijk deze houtsoorten direct zou oververven zou het verf gaan bladderen of vlekken gaan vertonen.

Hieronder vind je een overzicht met houtsoorten en beschermlagen die je wél moet schuren voordat je deze gaat schilderen:

Waslaag:  Zit er een waslaag op het hout? Dan moet je deze eerst eraf schuren voordat je het opnieuw schildert. Verf kan zich niet goed hechten op was.

Laklaag:  Bij een laklaag krijg je hetzelfde effect als bij een waslaag. Verf kan zich hierop niet hechten. Grondverf en verf moet zich kunnen hechten in de vezels van het hout. De lak is een bescherm die het hout beschermt voor invloeden van buitenaf. Verf wordt dus ook afgestoten.

In eerste instantie zal de verf er wel op blijven zitten. Maar binnen de korste keren zal het verf gaan bladderen.

Oude verflaag: Als je een oude verflaag gaat overschilderen zal de nieuwe laag zich niet goed hechten.  Schuur als eerste de oude verflaag eraf voordat je een nieuwe laag gaat aanbrengen.

Bloedend hout: Sommige houtsoorten scheiden een kleurstof uit. Als je dit soort hout gaat verven, is de kans aanwezig dat de kleur van het hout zich door je laag verf naar buiten werkt.

Dit kan gebeuren bij onder andere de houtsoorten, eiken, mahonie en teak.

Meerdere lagen verf aanbrengen op bloedend hout heeft geen zin.  Je moet het hout eerst schuren en daarna van een goede laag grondverf voorzien.

Lees hier meer over het voorbereiden en het schilderen van bloedend hout: http://verftechnieken.nl/blog/bloedend-hout/

Wat Voor Soort Ondergrond Hoef Je Niet Te Schuren?

Om kort te zijn hoef je geschaafd hout niet te schuren voordat je er primer en verf op aanbrengt. Geschaafd hout is in de meeste gevallen mooi glad. Er bestaan twee verschillende soorten geschaafd hout.

Fijnbeschaafd hout: Heeft een grof uiterlijk. Het hout is minder geschaafd en heeft een robuust uiterlijk.

Geschaafd hout: Gewoon geschaafd hout is glad en wordt veel gebruikt bij het maken van meubels en in de bouw.

Geschaafd hout dat al wat ouder is kun je minder makkelijk beschilderen zonder het eerst schuren.

Zorg ervoor dat het geschaafde hout goed droog is voordat je er grondverf op aanbrengt. Anders hecht het niet goed en gaat het van binnenuit rotten.

Begin Altijd Met Ontvetten Van De Ondergrond

Voordat je gaat verven is het belangrijk dat het hout schoon is. Dit betekent dat er geen vetvlekken en andere oneffenheden van vuiligheid op het hout mag zitten voordat je aan het schilderen slaat.

Als er viezigheid op het hout zit kan de verf zich niet goed hechten en zal het verf gaan bladderen.

Je kunt het beste aan de slag met één van de onderstaande ontvetters om je hout schoon te maken en te ontvetten.

Ammoniak: De meest makkelijke en goedkope manier om je hout te ontvetten is door ammoniak te gebruiken.

Verdun het ammoniak zoveel mogelijk omdat ammoniak irriterend kan zijn voor de ogen en luchtwegen. Zorg ervoor dat de ruimte waar je het hout gaat schoonmaken goed ventileert.

Voor de zekerheid kun je ook een mondkapje en afwashandschoenen gebruiken als je aan de slag gaat met ammoniak.

St. Marc ontvetter: Een goed alternatief voor ammonia is het St. Marc. Het is een ontvetter wat prima hout kan ontvetten. St. Marc geeft een dennengeur af en irriteert niet zo erg als ammonia.

Aanbrengen Van Primer: Laat Het Verf Hechten Met Grondverf

Als je het hout niet gaat schuren kun je het beste wel een primer gebruiken. Primer kent twee eigenschappen waardoor het eindresultaat veel mooier wordt.

Viezigheid: Een primer zorgt er voor dat er geen vuiligheid of vocht in het hout trekt.

Gladder: Een laagje primer zorgt ervoor dat de verflaag er egaal uitziet. Eventuele oneffenheden in het hout worden gladgestreken door primer te gebruiken, waardoor je een egale verflaag krijgt.

Verf: Het zorgt er dat je minder verf hoeft aan te brengen. Door een dun laagje primer verf aan te brengen ziet de oppervlakte van het hout er gladder uit en ontstaan er minder snel blaasjes.

Rot: Als je hout verft dat buiten staat zorgt primer ervoor dat het hout minder snel rot. Het weer kan in het houtwerk komen waardoor het kan gaan wegrotten. Zowel regen als zonneschijn kan je verfwerk beschadigen.

Je kunt een primer niet als toplaag gebruiken. Binnen een paar weken moet grondverf overgeschilderd worden met verf.

Ongeschuurd Hout Beschilderen

Als de grondverf (primer) is opgedroogd kun je aan de slag met het daadwerkelijk verven van je houten oppervlaktes.

Je kunt nu het hout verven zoal staat beschreven in de gebruiksaanwijzing van je verf.

Kalkverf: Niet Hoeven Schuren Of Primer Te Gebruiken?

Met kalkverf (niet verwarren met schoolbordverf) hoef je het hout niet te schuren en te primen.

Het met kalkverf beschilderde hout moet niet niet te lang buiten staan.

Hout waar regen en direct zonlicht op komt te staan kun je het beste wel voorzien van een laagje primer om houtrot te voorkomen.

Alleen in het geval van mooi glad hout is het mogelijk om het te verven zonder te schuren en primer te gebruiken.

Beitsen Zonder Het Hout Te Schuren

Om hout dat buitenstaat te beschermen kun je deze het beste voorzien van een laag beits. Het beitsen van een schutting of een houten schuur zorgt er voor dat hout jarenlang zonlicht en neerslag het hoofd kan bieden.

Hout dat je gaat beitsen hoeft niet per se geschuurd en in de grondverf gezet te worden. Beits trekt zich namelijk diep in de vezels van het hout, waardoor er een beschermlaag ontstaat.

Dus wil je een snelle oplossing voor je hout buiten en wil je klus volgend jaar niet opnieuw willen doen, dan is beits een goede keus.