Tuin

Mos Verwijderen In De Tuin

Niemand zit te wachten op een tuin met mos in het gras, mos op de tegels en mop de houten vlonders of de tuinmeubels. Het geeft de tuin al snel een onverzorgde aanblik.

Hoe Krijg Je Mos Uit Je Tuin

Daardoor is de tuin niet zo uitnodigend als hij zou kunnen zijn. Aan de slag dus! Wij hebben informatie verzameld over het verwijderen van mos uit het gazon, van de tegels en van het hout in je tuin.

Mos In Het Gazon Verwijderen

Over het geheel genomen zijn er drie oorzaken te noemen die ervoor zorgen dat je er mos in de tuin is:

Schaduw: Er is veel schaduw in de tuin? Schaduw onder bomen, of misschien gewoon de schaduw van je huis vergroot de kans op mos.

Herfst: In het najaar is het gras te kort gemaaid, waardoor het gras minder sterk is geworden en het mos gemakkelijk de overhand krijgt.

Zure Grond: De grond in de tuin is te zuur. Het gras krijgt dan onvoldoende voeding en verzwakt.

Mos Tussen Het Gras: Dit Kun Je Er Aan Doe

We beginnen in de schaduw.

Schaduw: Gewoon gras groeit slecht op plaatsen waar veel schaduw is.

Als je toch gras wilt hebben in de schaduw, neem voor die plaatsen dan een mengsel van grassoorten die in de schaduw ook redelijk groeien.

Snoeien: Je kunt er ook voor zorgen dat er minder schaduw in je tuin is, door bijvoorbeeld bomen te snoeien of een schutting weg te halen.

Planten: Als beide opties niet voor jou werken, dan kan je er ook voor kiezen om in de plaats van het gras dat in de schaduw groeit, een bodembedekker te planten.

Kies dan voor bijvoorbeeld klimop, maagdenpalm, kruipend zenegroen of mansoor.

Grasmaaien: Maai het gras in het najaar niet te kort. Je maakt het daarmee zwakker en dus krijgt de mos kans om weelderig te tieren.

Kalk: Heb je last van mos omdat de bodem van je tuin zuur is, dan zal je kalk moeten strooien. Je hebt ook kans dat de bovenste laag van de grond verdicht is.

Als dat zo is moet je verticuteren.

Het oppervlak wordt daardoor los gemaakt zodat er weer lucht bij de wortels kan komen.

Je kunt dit het beste doen in februari of maart, als het droog weer is. Vergeet vooral niet dat gras ook voeding nodig heeft, net als andere planten. Geef dus regelmatig (kunst)mest.

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je kiezen voor langzaamwerkende kunstmest voor je gazon, waar alles in zit.

Mos Op Tegels Verwijderen Met Azijn, Groene Zeep Of Biotex

Iedereen die wel eens mos van tegels heeft gehaald, weet dat mos een taaie plant is die je niet zomaar even weghaalt. Er zijn een aantal manieren om deze klus iets makkelijker te kunnen klaren.

De ouderwetse en onschadelijke schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn en groene zeep zijn zeer effectief in de strijd tegen het mos.

Er wordt ook nog wel eens gebruik gemaakt van keukenzout of strooizout om de groene aanslag te verwijderen. Als je dit wilt gebruiken, doe dat dan alleen op plaatsen waar je verder geen planten hebt staan.

Die kunnen daar namelijk niet goed tegen. Ook tegels met een speciale coating kan je beter niet met zout behandelen. Het zout kan de toplaag van de tegels namelijk aantasten.

Iets minder milieuvriendelijk, maar ook effectief is het gebruik van een sopje met Biotex groen.

Laat het gebruik van bleekwater maar beter achterwege. Dat is erg agressief voor alle begroeiing in je tuin en bovendien erg slecht voor het milieu.

Je kunt in de strijd tegen het mos ook de hogedrukspuit inschakelen.

Pas dan alleen wel op, want met een waterdruk van 200 bar krijg je weliswaar je terras schoon, maar je hebt kans dat de tegels daardoor enigszins poreus worden.

Daardoor kan het mos weer extra snel terugkomen.

Mos Op Hout Verwijderen

Het is natuurlijk prettig als je houten tuinmeubelen het hele jaar buiten kunnen staan. Dan kan je af en toe nog van een onverwacht zonnestraaltje genieten zonder alles tevoorschijn te halen.

Nog een handige bijkomstigheid is, dat je het na de zomer of de herfst niet weg hoeft te zetten. De houten tuinmeubels worden immers steeds groter en zijn vaak niet goed inklapbaar. Helaas, wordt het hout in je tuin in de winter wel er vies. Dat geldt dus ook voor de tuinmeubels. In het voorjaar wordt je dan onaangenaam verrast door mos en groene aanslag.

Stapsgewijs Mos Op Het Hout Verwijderen

Je kunt je houten meubilair en de houten vlonders in je tuin eenvoudig schoonmaken met een sopje van warm water, groene zeep en soda.

Dat gaat veel makkelijker dan met bijvoorbeeld een groene aanslag verwijderaar die je in het tuincentrum koopt en het is nog beter voor het milieu ook.

Stap 1:Haal met een stoffer of bezem al het losse vuil van het schoon te maken object af.

Stap 2: Maak een warm sopje van water, groene zeep en soda.

Stap 3: Sprenkel het sop over het object en laat het even inweken, zodat het vuil los kan komen.

Stap 4: Neem een half harde boender, of een luiwagen als het bijvoorbeeld een vlonder is en boen het object schoon. Je zal zien dat dit maar weinig moeite kost.

Stap 5: Spoel alles goed na met schoon water om al het vuil te verwijderen.

Stap 6: In de buitenlucht laten drogen.