Tuin

Tuin Onderhoudsvrij Maken

We willen allemaal zomerdag als het lekker weer is buiten in de tuin op ons terras zitten. Gezellig met vrienden aan een drankje, of gewoon lekker alleen met een goed boek. Genieten is dat!

Onderhoudsvrije Tuin Tips

Maar velen van ons hebben of nemen liever geen tijd voor het onderhoud van de tuin. In dat geval doe je er goed aan om te kiezen voor een onderhoudsvrije tuin.

Die moet natuurlijk wel aangelegd worden en vraagt zeker één keer per jaar een beetje tijd en aandacht, maar dan heb je er verder geen omkijken naar. In dit artikel geven we je een aantal tips ter inspiratie voor een onderhoudsarme tuin.

Tegels Leggen Voor Een Onderhoudsvrije Tuin

De keuze die er is aan tegels voor in de tuin is enorm. Als je voor een onderhoudsvrije tuin gaat, is het aan te bevelen om te kiezen voor gladde natuurstenen.

Deze vragen veel minder onderhoud dan bijvoorbeeld ruwe betonnen stenen, want die hebben veel eerder groene aanslag, helemaal als je tuin op het noorden is.

Voegen Tussen De Tegels

Je houdt altijd voegen tussen de tegels in, waar het onkruid welig tussen kan tieren. Om dit tegen te gaan, hebben wij de volgende tips voor je:

 • Gebruik een flexibel voegmiddel voor in de voegen van de tegels. Dit middel bestaat uit twee componenten en wordt hard na verwerking, maar gaat tijdens de wintermaanden niet scheuren.
 • Breng tussen de natuurstenen een mulchlaag aan van houtsnippers. Zo blijft de bodem vochtiger en heb je (bijna) geen last van onkruid.
 • In plaats van tegels kan je kiezen voor grind of split. Als je dit gebruikt in combinatie met leuke siergrassen, kan dit ook erg sfeervol zijn.

Groen In Een Tuin Die Weinig Onderhoud Nodig Heeft

Tijd om wat groen aan te brengen in je tuin door middel van planten en struiken.

Gras In Je Onderhoudsvrije Tuin

Nog steeds geven veel mensen de voorkeur aan gras in de tuin, maar ja, gras is niet bepaald onderhoudsvrij te noemen natuurlijk. Een paar tips:

 • Hou je van een mooie groene grasmat, maar heb je een hekel aan maaien, dan is een robotmaaier misschien iets voor jou. Deze maait het gras elke dag, zodat je geen maairesten ziet.
 • Laat het gras gewoon lang groeien. Je kunt er voor kiezen om een gedeelte van de tuin netjes kort te houden en andere delen niet, of alleen aan de randen. Als je bijvoorbeeld het gras in een ‘hoog’ gedeelte aanvult met bijvoorbeeld kruiden en wilde bloemen, krijg je een beetje ‘wilde tuin’ idee.
 • Neem kunstgras. Tegenwoordig heb je kunstgras dat bijna niet van echt te onderscheiden is en ook nog eens 100% recyclebaar is.

Berekening kostenplaatje robotmaaier versus kunstgras: Als je de kostenplaatjes vergelijkt tussen een robotmaaier en kunstgras zal blijken dat het omslagpunt qua kosten zo rond 25 m² ligt. Als je gazon dus groter is dan 25 m² dan is het meestal voordeliger als je een robotmaaier aanschaft dan dat je kunstgras neemt.

Planten, Bomen En Struiken Die Weinig Onderhoud Nodig Hebben

Tenslotte natuurlijk nog aandacht voor de onderhoudsvrije en groenblijvende planten, struiken en bomen voor in de tuin! In de onderhoudsvrije tuin hoeft ‘groen’ zeker niet ontbreken.

Zo zijn er bijvoorbeeld talloze bomen die groen blijven, lang bloeiende struiken en mooie vaste onderhoudsvrije planten te koop die weinig of geen onderhoud nodig hebben.

Als je het houdt bij drie of vier soorten in grote groepen bij elkaar, scheelt dat echt in je tuinonderhoud.

Wintergroene bomen en planten verliezen namelijk in de herfst geen bladeren, dat scheelt je weer vegen in de herfst!

Voor het mooie hoef je alleen af en toe de tuin een beetje te bemesten, zodat je een mooie volle border zonder onkruid krijgt.

Als je tijd hebt, knip dan zo nu en dan de uitgebloeide bloemen af en als het erg warm is geweest op een zomerdag, geef je de planten water.

Alle planten knappen daar heerlijk van op. En wees eerlijk, die tien minuutjes dat je daarmee bezig bent, daar kom je wel overheen

We hebben nog een lijstje voor je met namen van onderhoudsvriendelijke vaste planten:

Kruipende planten (tot 40cm)

 • Elfenbloem (Epimedium);
 • Siergras (Hakonechloa);
 • Leliegras (Liriope).

Lage vaste planten (tot 70cm)

 • Hemelsleutel (Sedum ‘Matrona’);
 • Geranium ‘Rozanne’;
 • Stermaagdenpalm (Amsonia tabernaemontana).

Middelhoge vaste planten (tot 1.20m)

 • Hameln (Pennisetum alopecuroides);
 • Kalimeris incisa;
 • Herfstanemoon (Anemone ‘Honorine Jobert’).

Hoge vaste planten (hoger dan 1.20m)

 • Virginische ereprijs (Veronicastrum virginicum);
 • Prachtriet (Miscanthus sinensis);
 • Duizenknoop (Persicaria amplexicaulis).

Tip! Breng tussen de planten een mulchlaag aan van bijvoorbeeld houtsnippers. Dan blijft de bodem vochtiger en krijgt het onkruid geen kans. Zeker tussen de hogere en robuuste planten is dit een goede oplossing.

Combinatie: Potplanten En Tegels Voor Een Onderhoudsvrije Tuin

Een tuin welke is betegeld vraagt om minder onderhoud maar kan er wel saai uitzien. Als je tuin voor de grootste gedeelte uit tegels bestaat kun je het opfleuren met planten in pot.

Planten in pot vragen ook om minder uit dan planten die zijn geplant in de grond. Het is lastiger om onkruid te verwijderen.

Bovendien kun je planten in pot verschuiven zodat je jouw tuin een andere uitstraling kunt geven.

Schutting Plaatsen Voor Een Tuin Die Weinig Onderhoud Nodig Heeft

Kies voor een duurzame schutting zodat je er de komende niet meer naar om hoeft te kijken. Een robuuste schutting kost gemiddeld wel meer geld, maar het vraagt om minder onderhoud wat in de loop van de jaren weer geld bespaart.

Tuinideeën Om Te Vermijden Als Je Een Onderhoudsvrije Tuin Wilt

Een onderhoudsvrije tuin is makkelijk. Maar niet altijd even leuk. Maar wil je echt niet te veel tijd besteden aan snoeien, snijden, schoffelen zagen… dan kun je het beste de onderstaande ideeën het beste overslaan.

Deze tuinideeën kosten namelijk relatief veel tijd om netjes te houden.

Vijver Of Andere Waterpartijen: Een vijver staat in veel verschillende tuinen erg mooi maar vraagt om onderhoud. Het water moet van goede kwaliteit blijven en aanslag aan de zijkanten van vijver moet om de zoveel maanden worden schoongemaakt.

Dit geldt ook voor een watervalletje in je tuin. Er komt altijd na enige tijd viezigheid op steentjes en de waterpomp vraagt om onderhoud. Niet slim als je weinig tijd wilt besteden aan je tuin.

Buitenkeuken: Een buitenkeuken in je tuin kan heerlijk zijn voor een paar weken in de zomer.
Maar ook een buitenkeuken vraagt om veel onderhoud en is duur in de aanschaf.

Je moet buitenkeuken goed beschermen tegen slecht weer in het najaar en de winter. Ook in de lente en de zomer kan het slecht weer zijn.

Zorg als je per se een buitenkeuken wilt dat het een robuuste keuken betreft, dat je eventueel naar je schuur kunt verplaatsen als het seizoen verandert.