Tuin

Tuin Winterklaar Maken [Vijver En Gazon]

Oktober en november zijn de ideale maanden om jouw tuin klaar te maken voor de koudste maanden van het jaar.

Door jouw tuin op tijd winterklaar te maken, ligt jouw tuin er niet alleen tijdens de winter netter bij, tijdens het voorjaar heeft ook meteen een fijne voorsprong.

Tuin Klaarmaken Voor De Winter

Reden genoeg dus om aan de slag te gaan in de tuin.

Verwijder Dode En Zieke Planten Om

De eerste stap is om alle dode en zieke planten en bladeren uit jouw tuin te verwijderen.

Gooi planten die ziek of beschimmeld zijn direct in de gft-container.

Eénjarige planten moet je zeker uit de grond halen omdat ze het niet lang overleven.

De composthoop is geen goede plek voor dit afval, omdat je anders het risico loopt dat je de ziektes en schimmels verspreidt.

Plantenvoeding Met Een Composthoop

Dit brengt ons meteen bij het volgende punt: leg een composthoop aan. Alle planten die gewoon dood of uitgebloeid zijn, kan je hierop gooien.

Ook uitgebloeide blaadjes kun je opharken en aan jouw composthoop toevoegen. Zo heb je na een tijdje jouw eigen gratis plantenvoeding.

Voor een succesvolle composthoop is het belangrijk om de hoop niet aan te drukken. Er moet namelijk voldoende lucht tussen al het afval blijven zitten.

Ook helpt het om zoveel mogelijk verschillend tuinafval op de hoop te gooien.

Maak Jouw Terras En Paden Schoon

Misschien niet het leukste klusje, maar wel belangrijk voor een nette uitstraling van jouw tuin.

Bovendien zorgt het ervoor dat jouw paden en terras minder glad worden als het vriest. Geef alle betegeling in jouw tuin een grondige schoonmaakbeurt.

Dit gaat gemakkelijk met een hogedrukreiniger, maar je kunt ook gewoon een emmer sop en een stevige bezem gebruiken.

Let erop dat je alle groene aanslag verwijdert.

Lees hier meer over het verwijderen van groene aanslag op PerfectOnderhouden.

Gazon Maaien

Zodra de temperatuur onder de 6 graden zakt, groeit gras nog maar minimaal. Maai het gras dus niet meer te kort als het al koud is.

Oktober of begin november is een goede tijd voor de laatste maaibeurt. Zet jouw grasmaaier bij voorkeur een standje hoger, zodat jouw gazon niet te kaal de winter in gaat.

Voorkom Mos In Jouw Gazon

Mos in het gazon is een veelvoorkomend probleem. Als je hier veel last van hebt, is de kans groot dat jouw gazon te nat is.

Verbeter indien nodig de drainage. Als je enkel last hebt van lichte mosgroei in de wintermaanden, is het over het algemeen voldoende om het mos te verwijderen en in december kalk over jouw gazon te strooien.

Mos en kalk gaan namelijk niet goed samen.

Niets doen is geen optie. Als je het mos laat zitten, loop je het risico dat jouw gazon niet voldoende kan ademen en dat het mos steeds meer grond overneemt.

Lees hier meer over verwijderen van mos op PerfectOnderhouden.

Bescherm Planten Indien Nodig Tegen Vorst

Niet alle buitenplanten zijn winterhard. Ga daarom na tegen welke temperaturen jouw planten bestand zijn en voorkom dat ze kapot vriezen door ze indien nodig binnen te zetten.

Als je in huis niet voldoende ruimte heeft, kun je de planten ook in jopuw schuur of tuinhuisje zetten, mits hier voldoende licht is voor de betreffende planten.

Tijd Om Bloembollen Te Planten

De herfst is de perfecte tijd om bloembollen te planten. Denk hierbij aan de bekende voorjaarsbloemen zoals narcissen, tulpen, krokussen en sneeuwklokjes. Wil je eens een keer wat anders?

Dan zijn de Eremurus en Allium (ook wel sierui genoemd) ook goede opties om nu te planten.

Zorg ervoor dat de bloembollen nog voor de eerste nachtvorst in de grond zitten.

Zomerknollen En Bollen Uit De Grond Halen

Heb je bloemen die langer dan een jaar groeien en alleen geschikt zijn voor de warmere grond?

Haal deze in de herfst uit de grond en bewaar deze op een droge, donkere plek.

Verwen De Dieren In De Winter

Tijdens de winter is er een stuk minder voedsel te vinden voor vogels. Vind jij het gezellig om vogels in je tuin te zien?

Verwen ze dan met pindaslingers, vetbolletjes of ander wintervoedsel voor vogels.

Vijver Winterklaar Maken

Heb je een vijver in de tuin? Dan is het belangrijk om uw vijver voor te bereiden voor de winter.

Zeker als je vissen in de vijver hebt zwemmen.

Er zijn een aantal punten waar je aan moet denken om jouw vijver winterklaar te maken. Doe dit het liefst al rond oktober.

Verwijder Dode Vijverplantjes: Veel van de waterplanten gaan in het najaar dood en zinken verrot naar de bodem van jouw vijver.

Schep deze dode planten in het najaar uit jouw vijver zodat ze de bodem niet vervuilen en ze voor slechte kwaliteit water kunnen zorgen in het voorjaar als het gaat dooien.

Span Een Net: Het beste kun je aan het begin van het najaar een net spannen over de vijver. Zo kun je bladeren opvangen. Deze bladeren kunnen net als de dode plantjes voor een vieze bodem zorgen en tot vies water leiden.

Wintervoer Voor Vissen: Heb je vissen in de vijver zitten? Zorg dan dat ze in de winter ook het juiste visvoer krijgen.

Vissen Laten Overwinteren: Vissen kunnen wel tegen een stootje, maar bijvoorbeeld de koi-karpers kun je beter niet in water laten zwemmen dat kouder is dan 5 graden Celsius.

Er bestaan warmtepompen om de vijver op een hogere temperatuur te houden tijdens de vorst. Zodat het water niet bevriest en het water warm genoeg blijft voor de vissen.

Last, But Not Least: Sluit De Buitenkraan Af Voor De Winter

Als de winter er aan komt en de kans bestaat het gaat vriezen dan is het belangrijk om de buitenkraan goed af te sluiten om kapotte waterleidingen te voorkomen.

Lees in dit artikel op PerfectOnderhouden meer over het afsluiten van de kraan voor de winter.

Tuinmeubelen In De Winter

Als je tuinstoelen en banken en andere tuinmeubilair laat staan in de winter kunnen deze verrotten in de winter en op zijn minst vies worden.

Dit geldt helemaal voor houten tuinmeubilair.

Zorg als je houten tuinmeubels hebt deze een plekje hebben binnen (in de schuur). Als dat niet lukt dan is het belangrijk om plastic hoezen over de tuinmeubels te gooien.

Zo zijn jouw houten tuinbank of stoel nog enigszins beschermd. Al kan vocht nog steeds een grote boosdoener zijn die aan de poten kunnen vreten en zorgen voor houtrot.