Tuin

Vijver Schoonmaken

Een vijver in de tuin is voor velen een ‘must’. Een idyllisch tafereeltje, vijver met vissen, mooie planten en misschien wel een rotsformatie er omheen.

Om jaloers op te worden!

Vijver Snel En Grondig Schoonmaken

Eens per jaar moet die vijver goed schoongemaakt worden, om hem ook zo mooi te houden. Voor vele tuinliefhebbers is dit een lastige opgave.

Hoe ga je te werk bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt van de vijver?

Waar moet je op letten? En wat doe je met de vissen?

In dit artikel vertellen we je stapsgewijs hoe je deze lastige klus het beste aan kunt pakken.

Handige Hulpmiddelen Bij Het Schoonmaken Van Je Vijver

Er zijn een aantal producten en materialen die handig zijn om je vijver mee schoon te maken.

Hieronder vind je ze op een rij, die worden gebruikt in dit artikel.

Visnet: Handig om de vissen tijdens het schoonmaken uit de vijver.

Anti-bodemslib: Je hebt verschillende producten die slib op de bodem van je vijver verminderen. Onderaan het artikel lees je hier meer over onder het kopje ‘Bodemslip Tegengaan‘.

Beschermnet: Om vallende bladeren in het najaar op te vangen.

Stap 1: Vissen Uit De Vieze Vijver Halen

Neem een grote container, zoals een groot aquarium of een kinderzwembadje en zet dit in de schaduw, gevuld met de helft schoon water en de andere helft water uit de vijver.

Omdat je kraanwater gebruikt, moet je wel voldoende ontchloormiddel toevoegen. Let op!, dat de container die je gaat gebruiken groot genoeg is om alle vissen in te doen terwijl jij aan het schoonmaken bent.

Stap 2: Hoeveel Vissen Heb Je In Je Vijver?

Nu is ook een goed moment om te bekijken hoeveel vissen je eigenlijk hebt.

Hiervoor bestaat de volgende leidraad: per kubieke meter water in de vijver (1000 liter) kan er ongeveer 20 cm vis in de vijver.

Als je een goed UVC-filter hebt, voldoende zuurstofplanten hebt en de waterwaarden goed zijn, mag je hier nog eens 25% bij optellen.

In dat geval kom je uit op 25 cm vislengte per kubieke meter water.

Stap 3: Vissen Vangen Voordat Je De Vijver Gaat Schoonmaken

Haal nu de vissen uit de vijver met een schepnetje en doe ze in de container met water die je klaar hebt staan. De waterplanten haal je er ook uit en die doe je in een aparte container gevuld met vijverwater.

Stap 4: Het Filter In Je Vijver

Als de vissen en de waterplanten uit de vijver zijn, is het tijd om het filter schoon te maken.

Zorg ervoor dat je alle onderdelen van het filter goed schoonmaakt en vervang indien nodig kapotte of versleten onderdelen.

Gebruik geen standaard schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel of een alles-reiniger. Als er restjes van in het water van de vijver komen kan dit het waterleven verstoren.

Maak bij voorkeur de vijverfilters schoon met vijverwater. Dit klinkt niet schoon, maar het is nodig omdat het zo goede bacteriën die in het water zitten in het vijverwater blijven. Zelfs schoon kraanwater kan het water verstoren.

Stap 5: Leegpompen Voordat Je De Vijver Schoonmaakt

Nu is het tijd om de vijver leeg te pompen. Pomp zoveel water weg als je kunt, voor het beste resultaat.

Stap 6: Schoonmaken Van Je Vijver

Nu het meeste water uit de vijver is gehaald, kun je de algen, modder, bladeren en andere viezigheid uit de vijver verwijderen.

Gebruik schoon water om ook de wanden van de vijver goed schoon te maken. Pak ook de waterplanten die je in de aparte container hebt gedaan even aan.

Heel voorzichtig verwijder je de algen die aan de bladeren zitten.

Stap 7: Vijver Vullen Met Water

Als alles is schoongemaakt en de algen zijn verwijderd is het tijd om de vijver weer te gaan vullen. Gebruik hiervoor kraanwater en het water dat je in de container voor de vijverplanten hebt zitten.

Vergeet niet om voldoende ontchloormiddel aan het nieuwe vijverwater toe te voegen, anders heb je grote kans dat alle vissen doodgaan.

Stap 8: Opwarmen Van Je Vijver

Nadat je de vijver weer met water hebt gevuld, wacht dan nog even voordat je de vissen er weer in doet. Vissen kunnen namelijk niet tegen grote temperatuurschommelingen.

Het water moet waarschijnlijk nog een beetje opwarmen.

De watertemperatuur die je kunt aanhouden is die van de container met vijverwater waar je de waterplanten in had gedaan.

Stap 9: Schoonhouden Van Je Vijver

Zorg ervoor dat je niet al te veel vissen in je vijver hebt en dat de vijver zoveel mogelijk algenvrij blijft. Algengroei kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de vissen teveel eten krijgen.

Let er ook op dat de waterplanten niet gaan woekeren.

Een paar keer per jaar kan je deze snoeien, bijvoorbeeld in het vroege voorjaar en in het najaar. Zodra de waterplanten de oppervlakte bereiken, kan je ze tot ongeveer 1/3 deel van de lengte terugsnoeien.

Het is een hele klus, eens per jaar om de vijver schoon te maken, maar je hebt er dan wel weer een heel jaar plezier van.

Bodemslip Tegengaan

Vaak ontstaat er op de bodem van je vijver viezigheid. Bodemslip. Doordat dode planten en bladeren naar de bodem van de vijver zakken ontstaat de slib dat zich snel kan opstapelen.

Als je net je vijver hebt schoongemaakt wil je natuurlijk dat het voor langere tijd ook schoon blijft, toch?

Je hebt verschillende middelen die slib op de bodem van je vijver vermindert.

Hier enkele betaalbare anti-bodemslip middelen op een rij.

Velda Oxydator – €13,99 

Microbe-Lift filter bacteriën Clean & Clear 0,5ltr – €16

Oase sedifree 500ml – €14,99

Net Spannen Over De Vijver

Om te voorkomen dat er takjes, bladeren en andere viezigheid van buitenaf in de vijver terecht komen kun je een net spannen over de vijver.

Vooral in de herfst is dit aan te raden omdat dan de blaadjes van de bomen vallen, natuurlijk.