Waterstofsulfide in Huis (Herkennen + Oplossen)

Je hebt het vast wel eens ergens geroken: de lucht van rottende eieren. Dikke kans dat het een grap was van een paar kids met een stinkbommetje. Als je het in huis ruikt kun je beter snel actie ondernemen. Lees hier waarom.

Snel je vochtproblemen laten oplossen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is waterstofsulfide giftig?

Die lucht van rotte eieren is heel typisch voor waterstofsulfide, ook wel genoemd zwavelwaterstof. In de scheikunde heeft het de afkorting H2S.

Waarom is waterstofsulfide dodelijk? Op de eerste plaats is het licht ontvlambaar met het risico op dodelijke brandwonden of rookvergiftiging. H2S is ook giftig. In kleine concentraties zijn de symptomen:

  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid;
  • Misselijkheid;
  • Geïrriteerde ogen.

Bij langdurige kleine concentraties kan ontsteking van het hoornvlies en blaarvorming op de huid optreden. In hogere concentraties veroorzaakt het ademhalingsproblemen, chemische longontsteking, bewustzijnsverlies en coma.

Bij een dosis van meer dan 500ppm is waterstofsulfide direct dodelijk.

Hoe ontstaat waterstofsulfide?

Waterstofsulfide komt vrij bij een rottingsproces in een afgesloten ruimte. Een vochtige bodem in een kruipkelder bijvoorbeeld of in een tank waar organisch materiaal in heeft gezeten en niet voldoende schoongemaakt is.

Wat zijn de verraderlijke eigenschappen van H2S?

Je zou denken dat de smerige stank van waterstofsulfide een goede waarschuwing is. Dat is ook wel zo, maar alleen in lage doseringen van ongeveer 0,1 ppm. Het gas heeft namelijk als verraderlijke eigenschap dat het je zenuwstelsel aantast en daarmee ook het vermogen om te ruiken bij een dosis van meer dan 100 ppm.

Er is meetapparatuur die de waterstofsulfide kunnen meten. Maar dan moet je natuurlijk eerst een vermoeden hebben, dat je er waterstofsulfide in de lucht hangt.

Nog een reden dat je van waterstofsulfide niets hoeft te merken is dat het zwaarder is dan lucht en daarom laag op de grond hangt. Tel daarbij op dat het kleurloos is en dan begrijp je dat je van hoge concentraties H2S niets hoeft te zien of te voelen. Heel tricky spul dus.

Waaraan herken je waterstofsulfide?

Zoals bij elke schadelijke stof, zullen je zintuigen aan je brein laten weten dat er iets niet in orde is.

Bij waterstofsulfide is het je neus die je waarschuwt voor gevaar.

In kleine hoeveelheden kun je waterstofsulfide dus herkennen aan de lucht. Nou ja lucht, zeg maar gerust vreselijk smerige stank van rotte eieren. Zoals in de vorige alinea al vermeld, werkt dat niet bij hoge concentraties.

Voorkomen van ophoping van waterstofsulfide is daarom het belangrijkste.

Wat kun je doen tegen waterstofsulfide?

Het beste kun je waterstofsulfide voorkomen of vermijden. Als dat niet anders kan, dan vind je hieronder een paar tips om het te verhelpen.

Voorkomen

Zorg dat grote tanks en andere afgesloten ruimtes goed schoon en droog zijn van binnen voor je ze afsluit.

Alle ruimtes in huis moeten voldoende ventilatie hebben. Laat ventilatieroosters plaatsen als je die niet hebt onder je huis.

Vermijden

Wanneer je een lang afgesloten tank of ruimte moet betreden en je ruikt iets of maakt zich zorgen over waterstofsulfide in huis, laat dan een (vocht)expert langskomen.

Zij hebben speciale H2S meters en de benodigde beschermingsmiddelen, zoals speciale maskers en huid beschermende kleding.

Waterstoftsulfide opsporen

Bron foto: safetydetection.be

Verhelpen

Zodra je de vieze rioollucht ruikt, hou dan je adem in en knijp je neus dicht. Hou zoveel mogelijk je ogen dicht. Gebruik geen open vuur en blijf van schakelaars of andere apparaten af die vonken kunnen veroorzaken.

Open alle ramen en deuren indien mogelijk en verlaat zo snel mogelijk de ruimte en het pand. Spring onder de douche als je huid of ogen irriteren.

Als je je na een half uur niet helemaal top voelt, bel dan direct de huisarts. Bij benauwdheid of flauwvallen is spoedhulp geboden.

Laat alles minimaal een paar uur ventileren. Ga niet onbeschermd de (kruip)ruimte in. Gewone mondkapjes zijn niet voldoende en beschermen ook je ogen niet.

Wat zijn andere redenen voor stank in huis?

Een vieze lucht in huis is niet altijd reden voor paniek. Andere oorzaken voor rioolstank in huis zijn:

Schimmels en een kapotte sifon zijn redelijk makkelijk te herkennen. Als je geen idee hebt waar de stank precies vandaan komt, zoek dan professionele hulp.

Waterstofsulfide: Niet alleen ongezond in heel kleine dosis

Het goedje is niet alleen gevaarlijk, maar ook gezond. Ons lichaam maakt namelijk H2S aan in hele kleine hoeveelheden.

Op de universiteit van Exeter loopt een onderzoek naar de toepassing van waterstofsulfide als beschermer van de mitochondriën. Deze helpen onder andere bij de ademhaling. Dat betekent niet dat inname of inademing van waterstofsulfide goed voor je is.

Zeker niet! Het onderzoek richt zich alleen op het gebruik van H2S bij de ontwikkeling van medicijnen.

Een andere gezonde vorm van H2S kom je tegen bij knoflook. Wanneer je lichaam knoflook verwerkt komen daar ook kleine hoeveelheden waterstofsulfide bij vrij. Dit zorgt volgens onderzoek op de universiteit van Alabama weer voor ontspanning van de vaatwanden. Al met 2 teentjes knoflook per dag is er effect te zien.

Voor de rest geldt dat je beter bij waterstofsulfide uit de buurt kunt blijven.

Offertes aanvragen

Laat je vochtproblemen oplossen om gevaarlijke stank en constructieproblemen in huis te voorkomen. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij vochtexperts.

Vergelijkbare berichten