EPDM over Bestaande {Roofing- EPDM – Hout}

EPDM is een duurzame dakbedekking waar je weinig onderhoud aan hebt en die een lange levensduur heeft. Voor veel mensen zijn dit belangrijke redenen om voor EPDM als dakbedekking te kiezen.

Maar hoe zit het eigenlijk wanneer je EPDM over je bestaande dakbedekking wilt aanbrengen?

Over welke materialen kan EPDM probleemloos worden aangebracht? En over welke ondergronden is dit niet mogelijk? Je leest er alles over in deze gids.

Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kenmerken EPDM

 • EPDM is een afkorting die staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer.
 • Al deze stoffen samen vormen een synthetische rubbersoort.
 • Dit synthetische rubber heeft een zeer hoge elasticiteit en biedt een prima bescherming tegen uv-straling.
 • EPDM is een dakbedekking die overal ter wereld wordt gebruikt, omdat het zowel tegen extreme kou als tegen zeer hoge temperaturen is bestand.
 • Het is een dakbedekking met een zeer lange levensduur, het kan gemakkelijk 50+ jaar meegaan.

Interesse in EPDM op je dak? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Over welke soorten dakbedekkingen kan EPDM worden aangebracht?

EPDM kan over de meeste soorten dakbedekkingen worden aangebracht, maar over een aantal soorten dakbedekkingen kan dit niet of niet rechtstreeks.

Kan EPDM over bitumen?

Is je dak voorzien van een oude laag bitumen, dan is het in principe mogelijk om EPDM over deze laag aan te brengen. Het verwijderen van oude bitumen is namelijk best een lastig en tijdrovend karwei.

Doordat roofing is vastgebrand op het dak, zit deze laag ook vele jaren later vaak nog stevig vast aan het dak. Het verwijderen van de bitumenlaag moet heel zorgvuldig gebeuren anders loop je het risico dat het dak wordt beschadigd en gaat lekken.

Door EPDM over de bestaande bitumenlaag aan te brengen, bespaar je tijd en geld.

Er zijn dan wel een aantal voorwaarden:

 • Er moet sprake zijn van een droge en veegschone ondergrond.
 • Het dak moet geïsoleerd zijn. Dit is nodig om te grote temperatuurverschillen te voorkomen, dit kan namelijk weer zorgen voor condensatie in de dakconstructie.
 • Er mogen geen scherpe of uitstekende randen aan de ondergrond zitten.
 • Eventuele loskomende leischilfers (steentjes) moeten verwijderd worden.

EPDM op bestaande bitumen dak

Kan EPDM op isolatie?

Dakisolatie is heel belangrijk om de warmte in je huis te houden. Anders gaat er veel warmte via het dak verloren. Voor het isoleren van een dak wordt er vaak gebruik gemaakt van PIR dakisolatieplaten. Het is mogelijk om EPDM te verlijmen op dakisolatie, maar dit is niet voor alle soorten dakisolatie mogelijk.

 • De isolatie dient in dit geval voorzien te zijn van cachering. Dit houdt in dat er een dunne aluminium laag is aangebracht op de isolatie.
 • Deze cachering kan aan één zijde of aan beide zijden van de PIR aanwezig zijn.
 • Vaak stellen dakdekkers als eis voor het kunnen plaatsen van EPDM over de isolatie, dat de cachering geheel verlijmd is aan de isolatieplaten. Op deze manier kan er een goede hechting tussen het EPDM en het isolatiemateriaal bestaan.

Kan EPDM op isolatie?

Kan EPDM op hout?

EPDM kan zonder problemen op een houten ondergrond worden aangebracht. Zo kan het bij een overkapping of een onverwarmde schuur direct op het hout worden verlijmd.

Gaat het om het dak van verwarmde ruimtes dan kan er condensvorming optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond. Door het plaatsen van PIR isolatie platen gecombineerd met een dampwerende folie kan condensvorming voorkomen worden.

Andere zaken om rekening mee te houden zijn:

 • EPDM kan niet op nat hout worden aangebracht. Doordat EPDM een dampdicht materiaal is, zou het vocht dan niet weg kunnen en kan de dakconstructie door houtrot worden aangetast.
 • Ook voor een optimale hechting is het nodig dat het hout geheel droog is.

EPDM op hout aanbrengen

Laat je platte dak opknappen met een sterk laag EPDM. Vraag nú gratis offertes aan bij dakdekkers.

Kan EPDM op oude mastiek?

Het is niet mogelijk om EPDM rechtstreeks op mastiek te verlijmen. Wel kan er in dit geval gewerkt worden met een scheidingslaag. Dit gaat als volgt in zijn werk:

 • Voor een goed egaal oppervlak moet het grind waar mogelijk zoveel mogelijk worden weggehaald.
 • Vervolgens moet er over de mastiek een laag PIR isolatie worden aangebracht.
 • Hier overheen kan dan de EPDM bevestigd worden.

Uiteraard kan er ook voor gekozen worden om de laag mastiek te verwijderen. Op de overgebleven dakconstructie moet dan een dampremmende laag worden aangebracht, gevolgd door een isolatielaag met daar overheen het EPDM.

Kan EPDM over EPDM?

Het is prima mogelijk om EPDM over bestaande EPDM aan te brengen. Dit wordt vaak gedaan wanneer het bestaande EPDM niet is aangepast aan de maat van het dak. Met speciale EPDM contactlijm kunnen de EPDM banen aan elkaar geplakt worden.

Is EPDM over PVC mogelijk?

PVC is een ondergrond waar EPDM niet overheen geplaatst kan worden. Dit komt omdat EPDM niet goed tegen de bestanddelen kan waaruit PVC bestaat.

Om deze reden wordt EPDM dan ook niet aangebracht over PVC.

Kan EPDM op beton?

Het is mogelijk om EPDM op beton te lijmen. Hiervoor is het wel nodig dat het beton schoon is en dat het geen uitstekende scherpe randen bevat. Voor het aanbrengen is er geen speciale primer nodig, maar het kan wel als de primer minimaal 24 uur de tijd heeft om te drogen.

Is de primer niet voldoende gedroogd dan kan dit de goede hechting van de EPDM lijm opheffen.

Offertes aanvragen bij meerdere dakdekkers

Moet je huidige dak gerenoveerd worden en overweeg je om EPDM over je bestaande dakbedekking aan te laten brengen? Win vakkundig advies in over wat mogelijk is.

Vraag hieronder in één keer bij meerdere dakdekkers offertes om een goede prijsvergelijking te  maken. Gratis + vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten