Condens (Vocht aan Binnenkant van je Raam)

Heb je last van beslagen ramen en voelen je muren soms vochtig aan? Dan kan je wel eens problemen hebben met condens.

In deze gids lees je onder andere meer over:

  • Wat condens nu eigenlijk is;
  • Hoe condensproblemen ontstaan
  • En hoe je condensvocht oplost.
Snel je vochtproblemen laten oplossen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is condens en hoe ontstaat het?

Condens ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met koudere oppervlaktes.

Doordat de vochtige lucht zich hecht aan het koudere oppervlak, wordt het weer vloeibaar. Er ontstaan dan weer waterdruppels.

Omdat de temperatuurverschillen in de winter tussen buiten en binnen groter zijn, is de kans groot dat het condensprobleem tijdens de koude periodes meer voor komen.

Condens op glas

Condens tref je dan ook vaak aan op de binnen- of buitenkant van je ramen of op koude plekken op de muren.

Op ramen en spiegels kun je condens heel duidelijk waarnemen.

In iedere woning ontstaat condens, simpelweg omdat er gewoond wordt en er zogenaamd leefvocht ontstaat door te douchen, te koken en te ademen.

Wat zijn de oorzaken van condensvorming in huis?

Condensvorming ook wel condensatie genoemd ontstaat door:

  • Gebrek aan ventilatie;
  • Aanwezigheid van koudebruggen.

Condensvorming door gebrek aan ventilatie

De meest voorkomende oorzaak van condensvorming is het gebrek aan ventilatie in huis.

Wanneer er geen goede ventilatie is in je woning, dan slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlaktes zoals ramen, kozijnen, muren of kelders.

Condens zie je vaak terug in de badkamer, maar ook op de muren en het slaapkamerraam. Tijdens het slapen komt er veel vocht vrij. In de ochtend is het glas nat van het condens.

Wanneer het vocht niet goed uit een ruimte kan verdwijnen, zorgt dit op een gegeven voor problemen.

Condensvorming door de aanwezigheid van koudebruggen

Een andere oorzaak van condensvorming is dat er sprake is van koudebruggen in je woning. Een koudebrug is een plek in de constructie van je huis waar warmteoverdracht plaatsvindt.

Doordat er op die plek onvoldoende isolatie aanwezig is, komt warme lucht in contact komen met koude lucht. Hierdoor ontstaat daar condensatie.

Daarnaast is er op zo’n plek ook vaak sprake van energieverlies. Koudebruggen kunnen daarom dan ook het beste zo snel mogelijk worden opgelost.

Zorg dat vochtproblemen in huis opgelost worden. Vraag hier gratis offertes aan bij vochtexperts.

Hoe kun je condensvorming in je huis herkennen?

Condens is het meest zichtbaar op de ramen in je huis. Het kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je ramen zitten.

Wanneer er condens op de buitenkant van je ramen zit, dan heb je waarschijnlijk dubbel glas.

Condensprobleem op dubbel glas

Bron foto: https://colnevalleywindows.co.uk/what-does-condensation-on-double-glazing-mean/

Deze condensvorming ontstaat, wanneer de temperatuur van de buitenlucht hoger is dan de temperatuur van het glas. Dit zal zich dan ook vooral in de lente en zomer voordoen. Wanneer het glas voldoende is opgewarmd, zal de condens weer verdwijnen.

Condensvorming aan de binnenkant van je raam, ontstaat door het vocht dat zich binnenin de woning ontwikkeld.

Soms ontstaat er condensvorming tussen dubbel glas. Dit betekent dat er een lek of ander probleem in het glas aanwezig is. Het glas vervangen is aan te raden.

Lees hier op WarmerHuis meer over het vervangen van glas.

Minder zichtbaar is condens die in de muren en plafonds trekt. Vaak wordt het probleem pas duidelijk wanneer er op deze plekken schimmelvorming en vochtplekken zichtbaar worden.

Wat zijn de gevolgen van condensvorming in je huis?

Wanneer er veel condens in je woning aanwezig is en deze door een gebrekkige ventilatie in je woning blijft hangen, zorgt dit op den duur voor vervelende problemen.

Schimmel: Als er schimmel in je woning ontstaat dan is dit schadelijk voor de gezondheid. Personen die last hebben van longaandoeningen krijgen extra last van hun klachten in vochtige ruimtes.

Gezondheid: Ook astmatische en reumatische klachten worden versterkt door vochtproblemen in huis. Het is dan zeker in het belang van je gezondheid om condensproblemen in je huis aan te pakken.

Verder zorgt vocht in je huis ook voor allerlei problemen in huis. Zo kan het behang na verloop van tijd gaan loslaten, kan het verfwerk loskomen en het pleisterwerk beschadigd raken.

In een vochtig ruikt het vaak muf.

En dat is niet prettig, toch?

Hoe kun je zelf condensproblemen oplossen?

Gelukkig kun je zelf veel doen om condensproblemen op te lossen, dan wel te verminderen.

Onderstaande tips zijn makkelijk toe te passen en zullen de hoeveelheid vocht in je woning verminderen.

  • Lucht dagelijks door de ramen in je huis open te zetten. Dit is een goedkope manier van ventileren. Ventilatiesystemen kun je ook laten installeren in je huis, maar dit is niet in alle gevallen noodzakelijk.
  • Breng ventilatieroosters aan – of laat deze aanbrengen – bij de ramen en deuren. Vooral kamers waar veel vocht wordt uitgestoten is ventilatie belangrijk.
  • Probeer minder waterdamp te produceren in je huis. Zet tijdens en na het koken de afzuiger aan. Maak na het douchen de badkamer droog en zet een raam open of zet de ventilator aan. Hang de was zoveel mogelijk buiten te drogen.
  • Zorg voor voldoende warmte in je woning. Laat de temperatuur niet zakken beneden de 15 °C. Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht deze zal bevatten, waardoor de condensvorming zal afnemen.
  • Er zijn manieren om het teveel aan vocht in je huis op te vangen. Zo zijn er elektrische ontvochtigers. Ook kun je een vochtvanger met kristallen gebruiken. De kristallen zullen het teveel aan waterdamp absorberen.

Condensproblemen professioneel laten verhelpen

Soms zijn de condensproblemen te groot om deze zelf op te lossen. In dat geval is het verstandig om een vochtexpert in te schakelen. Een vochtexpert zal eerst goed kijken naar jouw situatie.

Door het stellen van een vochtdiagnose wordt duidelijk wat de oorzaak van het probleem is en kunnen er oplossingen worden aangereikt. Bij veel vochtexperts is zo’n vochtdiagnose gratis.

Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de condensproblemen zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de installatie van een ventilatiesysteem, het herstellen van koudebruggen of het waterdicht maken van een kelder.

Door een vochtexpert in te schakelen, los je de condensproblemen in je huis grondig en blijvend op. Zo zal je wooncomfort flink toenemen, behoren gezondheidsproblemen ten gevolge van vocht tot het verleden en zal er geen vochtschade (meer) in je huis ontstaan.

Vraag gratis offertes aan bij vochtexperts

Is er in jouw woning sprake van een teveel aan vocht (in de muren) en lukt het niet om dit probleem zelf op te lossen? Dan is het tijd om een vochtexpert in te schakelen.

Vraag hieronder offertes aan bij meerdere vochtexperts om te vergelijken. 100% gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten