Kelder Waterdicht Maken > Binnenuit + Buitenkant <

Veel kelders hebben last van vocht- en lekkageproblemen. Heb je een vochtige kelder? Dan is het van belang om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Wil je weten hoe je dit aanpakt?

In dit artikel lees je er meer over.

Snel je vochtproblemen laten oplossen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom een kelder waterdicht en vochtvrij moet zijn

Er zijn meerdere redenen te noemen waarom een kelder waterdicht moet zijn.

Zo zorgt een vochtige of zelfs natte kelder voor een ongezond leefklimaat in je huis.

Schimmels en ongedierte: Vocht heeft vaak schimmelvorming tot gevolg. Schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid. Verder trekt een vochtige kelder ook allerlei ongedierte aan zoals muggen en ratten.

Eten & drinken: Staan er levensmiddelen in je vochtige kelder dan gaan deze al snel muffig ruiken. Uit hygiëne overwegingen kan het voedsel beter niet meer in de kelder worden opgeslagen.

Spullen: Staat er water in je kelder dan kun je deze ruimte niet meer gebruiken om spullen neer te zetten. Je moet dus inleveren op je ruimte.

Energieverbruik: Verder zorgt vocht in je huis vanuit de kelder er ook voor dat er meer gestookt moet worden. Door vocht verliezen muren en vloeren namelijk hun isolerende werking. Meer stoken heeft natuurlijk een negatief effect op de hoogte van je energierekening.

Oorzaken van water en vocht in de kelder

Hieronder lees je meer over de oorzaken van water en vocht in de kelder. De twee onderwerpen hebben opgesplitst.

Water in de kelder

Hoog waterpeil: Door een hoog waterpeil kan een kelder regelmatig of constant onder water staan. Dat is erg vervelend als je de kelder wilt gebruiken. Gelukkig vind je de oplossingen onder het kopje ‘Hoe krijg je water uit de kelder?‘.

Lekkage: Er kan echter ook sprake zijn van een lekkage in één van de leidingen of afvoerbuizen. Ook kan er een rioolbuis beschadigd zijn. Twijfel je of er sprake is van lekkage dan kan een lekdetectie aantonen of er een lek is en zo ja waar.

Vraag een vochtexpert om je kelder te onderzoeken op lekkages. Vaak wordt een lekdetectie gedekt door je woonzekering. Lees hier meer over het vochtproblemen en de verzekering.

Vochtige kelder

Een kelder hoeft niet per se onder water te staan om last te hebben van vochtproblemen. Er zijn nog andere vochtproblemen mogelijk.

Optrekkend vocht: Vocht in de kelder kan ook veroorzaakt worden door grondvocht. Het kan zijn dat de muren en vloer van de kelder niet voldoende bestand zijn tegen grondwater.

Er kan dan op die plekken waar het grondwater hoog staat water in de kelder doordringen.

Door optrekkend vocht kunnen vloer en muren poreus raken.

Condensvocht: Condensvocht is een veel voorkomende oorzaak van een vochtige kelder. Condensvocht ontstaat door temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie.

Door te zorgen dat de temperatuur in je kelder constant blijft en door goed te ventileren kun je dit probleem oplossen.

Vochtige kelder bij warm weer

Je denkt bij vocht en water wellicht aan regenbuien en onguur weer. Maar ook in de zomer kun je last krijgen van vochtproblemen in de kelder.

Dit heeft te maken dat warme lucht, vochtige lucht is.

Bij warm weer krijg je vaak extra last van condens op de muren van je kelder. Zorg voor goede ventilatie. Hier lees je meer over onder het kopje ‘3. Ventileren van de kelder‘.

Hoe krijg je water uit de kelder?

Gelukkig bestaan er effectieve methodes om je kelder weer droog te krijgen.

Om te bepalen welke methode in jouw kelder het meest geschikt is, dien je eerst te kijken naar de oorzaak van het probleem.

Is de oorzaak bekend, dan kun je kiezen voor de methode die het meest geschikt is voor het oplossen van het vocht in je kelder.

Hieronder nemen we de verschillende methodes met je door.

1. Keldermuren cementeren

De kelder kan ook gedicht worden door de muren te cementeren, dit wordt ook wel bekuiping genoemd. Het is de meest gebruikelijke methode voor het waterdicht maken van de kelder.

Vochtige keldermuren worden waterdicht gemaakt door ze te bezetten met verschillende lagen snelcement en waterdichtingsmortel.

Hierdoor worden ze bestand gemaakt tegen grondwater. Meestal wordt dit cementeren aan de binnenzijde gedaan, echter wordt het in sommige situaties ook weleens aan de buitenzijde toegepast.

Het cementeren van de kelder gebeurt in verschillende fases.

  1. Om te beginnen moet de vloer droog en waterdicht zijn. Eventueel moet er een gewapende vloerplaat worden geplaatst.
  2. Vervolgens worden de vochtige keldermuren waterdicht gemaakt door meerdere lagen waterdichte hydraulische mortel en snelcement op de muren aan te brengen.
  3. Vaak wordt ook de klimnaad (dit is de aansluiting tussen de vloer en de muren) versterkt, daar deze plek gevoelig is voor vochtindringing.

Kelder waterdicht maken met cement

Bron foto: bezettingswerkendekale.be/cementeren

3. Lekkage oplossen en de kelder leegpompen

Een lekkage oplossen is erg belangrijk om vochtschade aan je kelder en huis te voorkomen of te beperken. Vaak gaat een lekkage niet gepaard met een groot stroom water maar kleine scheurtjes waar water uit sijpelt.

Als er maar lang genoeg kleine hoeveelheden water ontsnapt, staat je keldervloer op een gegeven moment wel onder water. Laat een vochtexpert snel de lekkage oplossen. Vraag hier gratis offertes aan bij vochtexperts.

Leegpompen

Na het oplossen van de lekkage is het belangrijk dat de keldervloer en muur weer droog worden.

4. Kelder draineren

Staat er een plas water in je kelder dan is drainage een geschikte methode om het water af te voeren. Er kan gekozen worden voor rand-, vloer- en wanddrainage.

Randdrainage: Wanneer het vocht binnendringt via de naad waar de keldermuren en vloer elkaar raken (klimnaad), dan is randdrainage de beste oplossing. Hierbij wordt er op de vloer, onderaan de wanden van de kelder, een stenen goot gemetseld. Deze stenen goot is voorzien van een waterdichte cementering.

Water dat via de klimnaad binnendringt, wordt in deze goot opgevangen en naar een verzamelput geleid. Door middel van een pomp wordt het water via een afvoerkanaal afgevoerd.

Kelder draineren tegen vocht

Bron foto: basementsystems.co.uk/basement-waterproofing/drainage-systems.html

Vloerdrainage: Dringt het water in de vloer (door hoge druk van het grondwater) dan wordt er vaak voor vloerdrainage gekozen. Door een noppenembraam op de vloer te plaatsen, wordt het vocht afgevoerd.

Het water wordt dan via allerlei kanaaltjes naar een put geleid. De waterpomp in deze put pompt het grondwater weg via een afvoerkanaal.

Vloerdrainage op de keldervloer

Bron foto: steenhoutbvba.com/projecten/vloerdrainage-in-kelder-te-blankenberge/

Wanddrainage: Komt het vocht voornamelijk door de wanden naar binnen dan is wanddrainage een goede optie. De wanden worden in dit geval voorzien van een noppenmembraam.

Voor het membraam langs wordt een nieuwe wand geplaatst. Wanddrainage moet altijd in combinatie met vloerdrainage worden toegepast, omdat het vocht in de wanden via de vloer moet worden afgevoerd.

Wanndrainage om kelder vochtvrij te houden

Bron foto: vochtinmuren.nl/kelder-waterdicht-maken/kelderdrainage/

5. Kelder van de buitenkant waterdicht maken

Deze methode voor het waterdicht maken wordt minder toegepast, maar is wel effectief. Het is hierbij noodzakelijk dat de muren volledig bloot komen te liggen. Behalve dat dit veel tijd en geld kost, betekent het ook dat de tuin rondom opnieuw moet worden afgewerkt.

Het van buitenaf vochtvrij maken van de kelder heeft echter ook zijn voordelen. Het is namelijk wel een oplossing die je blijvend van je vochtproblemen verlost.

Het levert doorgaans betere resultaten op dan het waterdicht maken aan de binnenkant.

Vraag aan een vochtexpert wat de beste methode is voor jou vochtige kelder. Vraag hier gratis offertes aan bij vochtexperts.

Hoe krijg je vocht uit de kelder?

Hieronder lees je hoe je vochtproblemen in de kelder kunt oplossen.

1. Injecteren van de keldermuren

Is er sprake van optrekkend vocht in de keldermuren, dan kan er gekozen worden voor het injecteren van de muren.

Bij deze methode worden er gaten in de muur geboord. Door die gaten heen wordt een vochtwerende gel onder hoge druk geïnjecteerd.

Deze gel vormt een barrière tegen optrekkend vocht en zorgt er bovendien voor dat de muren uiteindelijk uitdrogen.

2. Coaten van de keldermuren

Dit is de meest eenvoudige manier om je kelder vochtvrij te maken. De coating is een soort verf die op de muur wordt aangebracht en een vochtwerende laag vormt. Hierdoor trekt er geen condens in de muren van je kelder.

Deze coating kun je zelf aanschaffen en op de keldermuren aanbrengen.

Deze methode is echter vaak maar een tijdelijke oplossing.

Je kunt het beste voor een duurzame oplossing kiezen, zoals het cementeren. Zo blijft je huis op waarde en voorkom je voor langere tijd vochtproblemen in huis.

3. Ventileren van de kelder

Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk om de kelder te voorzien van een ventilatiesysteem.

Er zijn van verschillende ventilatiesystemen, met elk hun eigen prijskaartje:

Ventilatierooster: Deze roosters zorgen er voor dat de kelder natuurlijk wordt geventileerd. Met een ventilatierooster verdwijnt het overtollige vocht naar buiten. Je hebt wel minder invloed hoeveel water er verdampt, maar is vaak voldoende om condensvocht op de muren te voorkomen.

Mechanisch ventilatiesysteem: Met een mechanisch ventilatiesysteem wordt de lucht in de kelder steeds ververst. Je hebt systemen waarbij de ventilatie standaard voor verse lucht zorgt. Er zijn ook ventilatiesystemen waarbij de juiste lucht wordt gemeten en aanslaat als er lucht ververst moet worden.

Premie

Voor het vochtvrij maken van je kelder kun je premie ontvangen. De premie ontvang je uit de overkoepelende renovatiepremie.

Voor het oplossen van vochtproblemen en het bestrijden van zwammen kun je onder bepaalde voorwaarden premie ontvangen.

Wat zijn dan die voorwaarden?

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Je huis moet minimaal 30 jaar zijn.
  • Je kunt zowel premie ontvangen voor doe-het-zelf werk of dat van een vochtexpert.
  • Het huis moet de hoofdwoning zijn van de eigenaar.

Hier kom je meer te weten over de voorwaarden van de overkoepelende renovatiepremie.

Vraag offertes aan bij vochtexperts

Heb je ook een vochtprobleem in je kelder? Dan is het verstandig om dit door een vochtexpert op te laten lossen.

Vraag hieronder direct offertes aan om vochtexperts te vergelijken. Geheel vrijblijvend en gratis.

Vergelijkbare berichten