EPS Parels in de Kruipkelder (Kosten + Voordelen)

Een natte, koude kruipkelder trekt schimmel en ongedierte aan en kan zorgen voor optrekkend vocht. Dit kan een muffe lucht veroorzaken in huis. Gelukkig is dit te voorkomen door een laag EPS parels als bodemisolatie.

Hieronder lees je meer over de voordelen en kosten van EPS isolatieparels in de kruipkelder.

Vochtvrije Kruipkelder?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn EPS parels voor in de kruipkelder?

EPS parels lijken op piepschuimkorrels en bestaan voor overgrote deel uit lucht. Doordat EPS parels zo klein van formaat zijn, kunnen parels in de kleinste ruimtes worden aangebracht.

Isolatieparels worden ook wel geëxpandeerd polystyreen (EPS) of tempexkorrels genoemd.

De parels zijn ideaal voor een vochtige of zelfs natte kruipkelder. EPS kan namelijk drijven zonder dat het isolatievermogen daalt.

Wat zijn EPS isolatieparels voor de kruipkelder?

Bron foto: Eneriso-isolatie.nl

Waarom zijn EPS parels geschikt als bodemisolatie?

Condensatie vindt plaats op plekken waar warmte en kou elkaar raken. De kou van de kruipkelder komt bij de onderkant van vloer in aanraking met warmere vloer. Hierdoor kun je last krijgen van vochtproblemen in de vloer, wat zorgt voor een minder aangename leefruimte en soms zelfs muffe geuren.

De laag EPS parels zorgt ervoor dat het punt, ook wel dauwpunt genoemd wordt niet bij de vloer zit maar op bodem onder de laag EPS parels. De kruipkelder wordt door een laag parels droger waardoor er geen vochtproblemen ontstaan in de houten of betonnen constructievloer. Door de droge vloer wordt de leefruimte ook als prettiger ervaren.

EPS parels zijn vooral geschikt voor lage kruipkelders van 30 centimeter of lager. Voor hogere kruipkelders (30 centimeter of hoger) worden isolatiechips aangeraden.

Kies ook voor bodemisolatie in je kruipkelder. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Wat kosten EPS parels in de kruipkelder?

Je bent vast benieuwd wat het kost om EPS parels te laten storten. De gemiddelde kosten zijn €21 per m². Dit is inclusief btw, arbeidskosten en een laag van 20 centimeter aan bodemisolatie parels.

In het overzicht zie je de kosten voor de verschillende woningen:

Type woning Gemiddelde €
Rijwoning
(bodemoppervlakte 50 m²)
€1.150
Tweewoonst / Hoekwoning
(bodemoppervlakte 60 m²)
€1.250
Vrijstaand
(bodemoppervlakte 85 m²)
€1.800

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er een laagje isolerend materiaal over de ondergrond van een kruipkelder gelegd. Het helpt een beetje om de warmte isolatie, maar het wordt voornamelijk geplaatst om vochtproblemen te voorkomen.

Naast EPS parels, bestaan er nog andere soorten bodemisolatie. Hieronder een overzicht:

EPS chips

EPS chips lijken op EPS parels. De isolatie EPS chips zijn groter waardoor het makkelijker is om bij de leidingen te komen. De chips zijn net als de EPS parels licht van gewicht en wordt optrekkend vocht voorkomen.

Zand

Een dikke laag zand absorbeert optrekkend vocht en voorkomt plasvorming in de kruipkelder. Het nadeel van zand is dat het vrij zwaar is, waardoor het moeilijker is om aan te brengen.

Daarnaast is het ook lastig om zand (tijdelijk) te verwijderen voor bijvoorbeeld onderhoud in de kruipkelder.

Schelpen

Een laag schelpen heeft een soortgelijke werking als isolerend zand en heeft ook een absorberende werking. Het voordeel van schelpen is dat het lichter is dan zand. Je hebt wel een dikke laag schelpen nodig om een goede isolatielaag te krijgen. Als de bodem last heeft van verzakkingen kan de laag schelpen wel verdwijnen.

Wat zijn de voordelen van EPS parels in de kruipkelder?

Het aanbrengen van EPS parels in de kruipkelder heeft veel voordelen.

  1. Voorkomen van schimmelvorming door vocht: Doordat de isolatieparels een beschermende laag bieden tegen bodemvocht krijgt schimmel niet langer de kans om zich te ontwikkelen in je kruipkelder.
  2. Eenvoudig aan te brengen: De isolatieparels worden met een grote slang in uw kruipkelder gespoten. Dit is een snel en effectief proces waarbij alle hoeken in uw kruipkelder bedekt worden.
  3. Bestrijden van ongedierte: EPS parels maakt de kans op schimmels kleiner. Maar ook huisstofmijt, ratten, muizen en ander ongedierte vinden een droge kruipkelder minder aantrekkelijk.
  4. Goedkopere oplossing: Door het materiaal en het snelle proces is een keuze voor isolatieparels als bodemisolatie ook financieel aantrekkelijk.
  5. Verhelpen of voorkomen van een muffe lucht in huis: EPS parels beschermen je kruipkelder tegen vochtophoping en schimmelvorming. Hierdoor wordt een muffe lucht voorkomen.
  6. In lage kruipkelders:  EPS parels zijn zeer geschikt voor lage, tot 30 centimeter hoge kruipkelders. Ook moeilijk bereikbare plekken op de bodem worden bereikt met isolatieparels.

Wat zijn de nadelen van EPS parels in de kruipkelder?

Er zijn ook redenen om niet voor EPS parels als bodemisolatie te kiezen.

Thermische isolatie

EPS parels isoleren op zich zelf zeer goed. Maar EPS isolatieparels op de bodem zorgen niet direct voor een warme vloer zoals vloerisolatie dat doet.

De werking van parels op de bodem is vooral gericht op het voorkomen van vocht. Isolatieparels kunnen wel bijdragen aan een betere luchtvochtigheid in huis.

Bewegingsruimte

Daarnaast beperken EPS parels de bewegingsruimte in je kruipkelder. Dit geldt ook voor het plaatsen van zand of schelpen. De laag van isolatieparels is ongeveer 20 centimeter dik. Dit kan eventuele onderhoudswerkzaamheden in de toekomst belemmeren.

EPS parels in de kruipkelder: zelf aanbrengen of uitbesteden?

Als u kosten wilt besparen, dan kunt u ervoor kiezen om de laag isolatieparels zelf aan te brengen in je kruipkelder.

Zelf aanbrengen

De parels worden geleverd in grote zakken die je kunt uitstrooien om de beschermende laag op de bodem te creëren. Bij kleinere, moeilijk bereikbare kruipkelders kan het lastig zijn om de EPS parels gelijkmatig te verdelen over de hele vloer.

Toch een kruipkelder isolatiespecialist inhuren?

Een isolatiespecialist kan deze zorgen uit handen nemen door professionele apparatuur in te zetten. Met behulp van een slang worden de parels niet alleen gelijkmatig verdeeld, maar het is ook makkelijker om de lastige hoeken in een kruipkelder te bereiken.

Daarnaast kan de specialist een goede inschatting maken van de hoeveelheid EPS parels die nodig is voor je kruipkelder.

Dit kan per type kruipkelder verschillend zijn. Soms is het ook nodig om extra kruipkelder ventilatie aan te brengen om het vocht af te drijven.

Laat je bodem op de juiste manier isoleren door isolatiespecialist. Vraag hier gratis offertes aan voor EPS bodemisolatie.

Isolatieparels op de bodem storten

Bron foto: Isolatie.com

Hoe worden EPS parels aangebracht als bodemisolatie?

Het aanbrengen van isolatieparels neemt vaak minder dan een dag in beslag. Bovendien is het niet nodig om tijdens de klus je huis te verlaten.

  1. Is het nodig om de kruipkelder extra te ventileren? Dan worden er gaten geboord in de gevel die leiden naar de kruipkelder. Zo heeft het vocht de kans om sneller uit de kruipkelder te verdampen.
  2. Via de kruipluik worden de EPS parels met een blaasmachine op de bodem van de kruipkelder gestort.

Offertes aanvragen bij kruipruimte isolatiespecialisten

Wil je ook een betere luchtvochtigheid en vochtproblemen in huis voorkomen? Kies voor EPS parels als bodemisolatie.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag hieronder gratis offertes aan bij kruipruimte isolatiespecialisten.

Vergelijkbare berichten