Vochtbestrijding

EPS Isolatieparels In De Kruipkelder

Een natte, koude kruipkelder trekt schimmel en ongedierte aan en kan zorgen voor optrekkend vocht.

Dit kan een muffe lucht veroorzaken die in uw hele huis te ruiken is. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door middel van bodemisolatie.

Isolatieparels zijn met name hiervoor geschikt. Door EPS parels als bodemisolatie in uw kruipkelder aan te brengen, zit u er zorgeloos hoog en droog bij.

Vochtvrije Kruipruimte
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat zijn EPS parels in de kruipkelder?

Isolatieparels worden ook wel geëxpandeerd polystyreen (EPS) of tempexkorrels genoemd. Ze bestaan voornamelijk uit lucht en lijken op piepschuimkorrels.

Doordat EPS parels zo klein van formaat zijn, kunnen ze in de kleinste ruimtes worden aangebracht.

De parels zijn speciaal ontworpen om vochtproblemen te voorkomen of te verhelpen.

Waarom zijn EPS parels geschikt als bodemisolatie?

Condensatie vindt plaats op plekken waar warmte en kou elkaar raken. De kou van de kruipkelder komt bij de onderkant van de klaar in aanraking met warme lucht.

De laag EPS parels zorgt ervoor dat het punt, ook wel dauwpunt genoemd wordt niet bij de vloer zit, maar onder de laag EPS parels. Hierdoor blijft de kruipkelder en vloer droger.

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er een laagje isolerend materiaal over de ondergrond van een kruipkelder gelegd. Het helpt een beetje om de warmte isolatie, maar het wordt voornamelijk geplaatst om vochtproblem te voorkomen.

Naast EPS parels, bestaan er nog andere soorten bodemisolatie. Hieronder een overzicht:

Zand

Een dikke laag zand absorbeert optrekkend vocht en voorkomt plasvorming in de kruipkelder. Het nadeel van zand is dat het vrij zwaar is, waardoor het moeilijker is om aan te brengen.

Daarnaast is het ook lastig om zand (tijdelijk) te verwijderen voor bijvoorbeeld onderhoud in de kruipkelder.

Schelpen

Een laag schelpen lijkt qua werking op zand en heeft ook een absorberende werking. Het voordeel van schelpen is dat het lichter is dan zand, waardoor u het makkelijker aan kan brengen en verwijderen.

EPS chips

EPS chips lijken op EPS parels. De isolatie EPS chips zijn groter. Net als de EPS parels licht van gewicht en vormen een beschermende laag op het optrekkende vocht. De EPS chips worden met een blaassysteem via een slang in uw kruipkelder gespoten.

Wat zijn de voordelen van EPS parels in de kruipkelder?

Het aanbrengen van EPS parels in uw kruipkelder heeft veel voordelen.

1. Voorkomen van schimmelvorming door vocht

Doordat de isolatieparels een beschermende laag bieden tegen optrekkend bodemvocht krijgt schimmel niet langer de kans om zich te ontwikkelen in uw kruipkelder.

2. Eenvoudig aan te brengen

De isolatieparels worden met een grote slang in uw kruipkelder gespoten. Dit is een snel en effectief proces waarbij alle hoeken in uw kruipkelder bedekt zullen worden.

3. Bestrijden van ongedierte

EPS parels maken niet alleen indirect korte metten met schimmels, maar ook huisstofmijt, ratten, muizen en ander ongedierte zijn kansloos in een kruipkelder die geïsoleerd is met EPS parels.

4. Goedkopere oplossing

Door het materiaal en het snelle proces is een keuze voor isolatieparels als bodemisolatie ook financieel aantrekkelijk.

5. Verhelpen of voorkomen van een muffe lucht in huis

EPS parels beschermen uw kruipkelder tegen vochtophoping en schimmelvorming. Hierdoor wordt een muffe lucht voorkomen en uw huis blijft heerlijk fris ruiken.

6. In bijna elke kruipkelder aan te brengen

Mede dankzij het lichtgewicht materiaal zijn EPS parels toe te passen in iedere ruimte. Dit geldt zelfs voor de kleinste, moeilijkste bereikbare kruipkelders.

Wat zijn de nadelen van EPS parels?

Er zijn ook redenen om niet voor EPS parels als bodemisolatie te kizen.

Thermische isolatie

EPS parels zijn geen warmte-isolatoren. De werking is vooral gericht op het voorkomen van optrekkend vocht en de daaraan gerelateerde problemen. Isolatieparels kunnen wel bijdragen aan het verlagen van de luchtvochtigheid in uw huis.

Bewegingsruimte

Daarnaast beperken EPS parels de bewegingsruimte in uw kruipkelder. Dit geldt ook voor het plaatsen van zand of schelpen. De laag van isolatieparels is ongeveer 20 centimeter dik. Dit kan eventuele onderhoudswerkzaamheden in de toekomst belemmeren.

Zelf EPS parels in uw kruipkelder aanbrengen of het klusje uitbesteden?

Als u kosten wilt besparen, dan kunt u ervoor kiezen om de laag isolatieparels zelf aan te brengen in uw kruipkelder.

Zelf aanbrengen

De parels worden geleverd in grote zakken die u kunt uitstrooien om de beschermende laag op de bodem te creëren. Bij kleinere, moeilijk bereikbare kruipkelders kan het lastig zijn om de EPS parels gelijkmatig te verdelen over de hele vloer.

Toch een kruipkelder isolatiespecialist inhuren?

Een isolatiespecialist kan deze zorgen uit handen nemen door professionele apparatuur in te zetten. Met behulp van een slang worden de parels niet alleen gelijkmatig verdeeld, maar het is ook makkelijker om de lastige hoeken in uw kruipkelder te bereiken.

Daarnaast kan de specialist een goede inschatting maken van de hoeveelheid EPS parels die nodig is voor uw kruipkelder.

Dit is immers afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid aangetroffen optrekkend vocht.

Hoe gaat een isolatiespecialist te werk bij het aanbrengen van EPS parels?

1. Afspraak maken

De eerste stap is het aanvragen van een offerte. Vervolgens ontvangt u een plan op maat voor uw kruipkelder. Dit voorstel wordt opgesteld in overleg met de isolatiespecialist.

Hierin wordt onder andere aangegeven hoeveel isolatieparels er nodig zijn voor uw kruipkelder en welke kosten hieraan verbonden zijn. De volgende stap is het plannen van een afspraak voor het aanbrengen van de isolatieparels.

2. Aanbrengen van de EPS parels

Het aanbrengen van isolatieparels neemt vaak minder dan een dag in beslag. Bovendien hoeft u tijdens de klus uw huis niet te verlaten en de isolatiespecialist zorgt voor alle benodigde materialen.

Op de afgesproken dag worden de EPS parels met een blaasmachine in uw kruipkelder gespoten. Dankzij dit blaassysteem wordt er geen troep gemaakt in de woongedeelte.

Offertes aanvragen bij kruipkelder isolatiespecialisten

Isolatieparels zijn geschikt voor vrijwel iedere kruipkelder en het effect is vaak al vanaf de eerste dag merkbaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag offertes aan bij kruipkelderisolatie specialisten.

Vochtvrije Kruipruimte
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd