Vensterdorpel Vervangen [Soorten + Kosten]
Wanneer vensterdorpels verouderd of verrot zijn, moeten deze tijdig vervangen worden. Anders wordt de gevel niet langer beschermd tegen wateroverlast en kan er lekkage ontstaan.
Zijn jouw vensterdorpels nog in een goede staat?
Hieronder lees je meer over de verschillende soorten en het vervangen van vensterdorpels.
Wat is een vensterdorpel?
Een vensterdorpel wordt ook wel een buiten vensterbank of waterslag genoemd. Het maakt onderdeel uit van de gevel en voorkomt dat er regenwater direct of in de onderliggende gevel loopt. Vensterdorpels worden onder de onderdorpel van een kozijn geplaatst.
Vensterdorpels steken wat uit van de gevel en lopen schuin af. Door de schuine afloop kan het water er vanaf lopen.
Vuil dat met het regenwater meekomt, wordt zo ook mooi verwijderd en komt niet op de gevel terecht.
Traditionele en prefab dorpel
Het aanbrengen van vensterdorpels kan op twee manieren, namelijk met behulp van:
Traditionele vensterdorpels: Hierbij worden de vensterdorpelstenen één voor één ingemetseld.
Prefab vensterdorpels: Tegenwoordig kunnen er ook prefab vensterdorpels worden geplaatst. Deze elementen zijn wel iets duurder dan losse vensterdorpelstenen, maar het kost minder tijd om ze te plaatsen. Bovendien zijn prefab vensterdorpels heel slijtvast.
Soorten vensterdorpels
Vensterdorpels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit vele materialen, kleuren en detailleringen. Er is dus altijd wel een vensterdorpel te vinden die goed past bij de stijl van je huis.
Vensterdorpel zijn er in de volgende materialen…
Aluminium vensterdorpels: Deze vensterdorpels zorgen voor een strakke afwerking. Dit type past dan ook goed bij wat modernere woningen. Aluminium vensterdorpels zijn gemakkelijk in onderhoud, relatief voordelig in aanschaf en geven een moderne uitstraling aan je huis.
Ze kunnen er wel voor zorgen dat het getik van regen gaat doordreunen waardoor het binnen ook hoorbaar is.
Dit kun je voorkomen met een zogenaamde anti-dreun folie.
Bron foto: archiexpo.fr/prod/dani-alu/product-429-1714331.html
Vensterdorpelstenen: Deze bestaan uit keramische hardgebakken steen. Ze zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende glazuurkleuren.
Door hun gladde oppervlak zijn ze gemakkelijk te reinigen en zo goed als onderhoudsvrij.
Vensterdorpelstenen hebben een opstaand randje dat voorkomt dat er regenwater in de naad tussen einddorpel en gevel loopt.
Natuursteen vensterdorpels: Natuurstenen vensterdorpels zijn tijdloos en geven je woning een heel mooie uitstraling. Ze worden grotendeels uit één deel geproduceerd, waardoor er minimale voegen nodig zijn.
Betonnen vensterdorpels: Net als natuursteen, kies je bij betonnen vensterdorpels voor een degelijk en haast onverwoestbaar product. Beton is een materiaal dat in elke vorm gegoten kan worden. Je kunt betonnen vensterdorpels dus in allerlei afmetingen bestellen.
Kunststof vensterdorpels: Deze kunststof vensterdorpels hebben een strakke uitstraling en zijn door hun lichte gewicht gemakkelijk te plaatsen. Ze bestaan uit één stuk en zijn leverbaar in allerlei kleuren en stijlen.
Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een hardsteen look. Voordeel van kunststof vensterdorpels is dat ze ook nog eens een hoge isolatiewaarde hebben.
Laat ook je dorpel op tijd vervangen. Vraag hier gratis offertes aan bij gevelrenovatiebedrijven.
Wanneer moet je een vensterdorpel vervangen?
Op het moment dat de vensterdorpel beschadigd, verrot of kapot is, moet deze wel op korte termijn worden hersteld of vervangen. De vensterdorpel kan dan zijn werk niet goed meer doen waardoor er water in de gevel kan trekken.
Bovendien zorgt een beschadigde vensterdorpel ervoor dat de gevel niet goed meer wordt geïsoleerd. Hierdoor kan warme lucht uit je woning ontsnappen. Dit zal dan ook hogere stookkosten met zich meebrengen.
Een kapotte raamdorpel herken je vaak aan hout dat flink is gaan rotten. Raamdorpels vervangen kun je als individuele klus laten uitvoeren, het kan ook deel uitmaken van een totale gevelrenovatie wanneer dit nodig is.
Zelf je vensterdorpels vervangen
Het vervangen van vensterdorpels is geen eenvoudige klus. Als ervaren klusser is het wellicht te doen om een prefab vensterdorpel aan te brengen.
Maar om voor een nette afwerking kun je het beste een gevelrenovatiebedrijf inschakelen.
Wat kost het vervangen van een vensterdorpel?
Er is geen gemiddelde vaste prijs voor het vervangen van vensterdorpels. Reken op een gemiddeld uurtarief van €50.
Laat een gevelrenovatiebedrijf een offerte voor je op maken. Zo weet je waar je aan toe bent. Vraag hier gratis offertes op voor het vervangen de vensterdorpel.
Vensterdorpelvoegen vervangen
Zowel de vensterdorpels zelf als de voegen ertussen hebben veel te verduren doordat al het regenwater dat op de ruit komt via de vensterdorpel naar beneden wordt afgevoerd.
Het kan voorkomen dat de vensterdorpels zelf nog goed zijn, maar dat het voegwerk in slechte staat verkeert. In dat geval kan worden volstaan met alleen het vervangen van de voegen.
Dit vervangen van het voegwerk gaat als volgt in zijn werk:
1. Met een speciale krabber wordt het oude voegwerk verwijderd. De oude voegen worden één voor één verwijderd tot op het goede metselwerk.
2. Daarna wordt alles weer opnieuw ingewassen met een speciale mortel. Soms komt het voor dat er slechts één vensterdorpelsteen slecht is of kapot.
In dat geval is het mogelijk alleen deze steen te vervangen. Het nadeel hierbij is wel dat er dan enig kleurverschil zal optreden doordat de andere stenen door veroudering wat verkleurd zullen zijn.
Hoe wordt een vensterdorpel vervangen?
Het (laten) vervangen van een vensterdorpel verloopt in de volgende stappen:
Stap 1: Het begint uiteraard met de keuze voor het gewenste materiaal en de bepaling van de maten voor de vensterdorpel.
Stap 2: De oude vensterdorpel wordt verwijderd met een beitel of een slijptol. Dit moet uiteraard zorgvuldig gebeuren omdat anders het metselwerk en de kozijnen beschadigd kunnen raken.
Stap 3: Daarna worden de resten van het oude voegwerk weggehaald.
Stap 4: De mortel wordt klaar gemaakt met cement en zand.
Stap 5: Zodra de mortel klaar is, wordt er een laag aangebracht in de raamopening.
Stap 6: Boven de eerste laag mortel wordt een stuk waterkerende folie aangebracht. Hierdoor kan er geen water in de spouwmuur lopen.
Stap 7: Op de folie komt een nieuwe laag mortel.
Stap 8: Nu is het tijd om de vensterdorpel te plaatsen. De dorpel wordt in het mortelbed gelegd. De dorpel moet een beetje naar buiten toe aflopen zodat er geen water in kan blijven staan.
Stap 10: Er wordt gecontroleerd of de mortel goed waterpas ligt.
Stap 11: Door middel van enkele kegeltjes wordt de vensterdorpel ondersteund zodat deze niet in de mortel wegzakt.
Stap 12: Wanneer de mortel is uitgehard, worden de zijkanten en de onderkant van de dorpel gevoegd.
Stap 13: Wanneer dit ook is uitgedroogd, kan het geheel worden afgewerkt en de naden afgewerkt worden met kit. Eventueel gemorste cementklodders worden direct verwijderd met een natte doek.
Offertes aanvragen bij gevelrenovatiebedrijven
Is het tijd om je raamdorpels te vervangen? Vraag bij meerdere gevelrenovatiebedrijven in je buurt offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.