Vochtschade + Verzekering: Hoe Zit Dat?
Heb je last van vocht of waterschade in huis? Wanneer het vochtprobleem niet tijdig wordt opgelost, zorgt het voor veel schade aan je huis.
Het herstellen van deze schade kan behoorlijke kosten met zich meebrengen.
In bepaalde gevallen wordt de schade door de verzekering gedekt. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om vochtschade te verhalen op je verzekering.
Welke verzekeringen dekken vochtschade
Afhankelijk van de oorzaak en de aard van de vochtschade zijn er drie verzekeringen die bij vochtschade eventueel zouden uitkeren:
- Brandverzekering;
- Inboedelverzekering.
Hieronder nemen we ze één voor één met je door.
Voor alle drie verzekeringen geldt: er moet sprake zijn van onvoorziene omstandigheden waardoor de schade is veroorzaakt.
Wanneer de vochtschade bijvoorbeeld het gevolg is van achterstallig onderhoud, dan wordt de schade niet gedekt.
Verder kennen alle verzekeraars weer hun eigen polisvoorwaarden.
Wat bij de ene maatschappij bij een bepaalde schade wel wordt gedekt, kan bij een andere maatschappij zijn uitgesloten.
Het is dus belangrijk deze polisvoorwaarden goed te bestuderen.
Vochtschade gedekt door de brandverzekering?
Je zou het misschien niet verwachten, maar in veel gevallen wordt ook schade door lekkage vergoed door de brandverzekering.
In principe zijn er twee oorzaken van vochtschade die mogelijkheden bieden tot vergoeding van deze schade door de brandverzekering:
- Waterschade door een lek in een leiding;
- Vochtschade door water dat via het dak binnensijpelt.
Vochtschade van buiten
Hierbij gaat het steeds om schade waarvan de oorzaak zich binnen of rondom je huis bevindt en waarbij deze valt onder jouw eigendom.
- Wordt de schade veroorzaakt als gevolg van fouten van derden dan zal de schade op deze derde partij moeten worden verhaald.
De schade die wordt vergoed door de brandverzekering betreft alleen de gevolgschade.
- Is er bijvoorbeeld vocht via het dak je woning binnengedrongen en is het plafond hierdoor aangetast, dan zal alleen de schade aan het plafond (de gevolgschade) worden vergoed. De kosten voor het repareren van het dak (de oorzaak) wordt dus niet via de verzekering vergoed.
In het geval van lekkage
Hoe zit het bij een lekkage?
- De schade veroorzaakt door de lekkage zoals waterschade aan het behang of pleisterwerk en vochtschade aan de spullen in je huis wordt wel gedekt.
- De kosten voor reparatie van de lekkage zal je zelf moeten betalen.
Laat ook je vochtproblemen oplossen door een expert. Vraag hier gratis vochtbestrijding offertes aan.
Vochtschade gedekt door de inboedelverzekering
Ook de inboedelverzekering biedt mogelijkheden voor het vergoeden van vochtschade. Bij deze verzekering maken verzekeraars over het algemeen onderscheid tussen drie soorten waterschades:
Schade door neerslag: schade ontstaan door regen, hagel, sneeuw en smeltwater.
Schade door indirecte neerslag: schade ontstaan door het overlopen van grachten, sloten en kades als gevolg van hevige regenval. Alleen een inboedelverzekering met een uitgebreide dekking vergoedt schade door indirecte neerslag.
Schade door leidingwater: schade ontstaan door water uit de centrale verwarming, uit de waterleiding en de daarop aangesloten installaties.
Ook schade door het kapotvriezen van waterleidingbuizen of centrale verwarmingsbuizen valt hieronder.
De inboedelverzekering omvat alleen de spullen in je huis die niet aard- en nagelvast zitten.
Voorkom verregaande vochtschade. Vraag vrijblijvend offertes aan bij vochtexperts.
Welke schades worden niet door de verzekering vergoed?
Er zijn in het algemeen drie situaties te noemen waarbij vochtschade niet door de verzekering wordt vergoed:
- Schade door overstroming als gevolg van een dijkbreuk;
- Schade als gevolg van achterstallig onderhoud;
- Schade door nalatigheid (bijvoorbeeld door het open laten staan van een raam).
Hoe kun je vochtschade voorkomen
Het is natuurlijk het beste om vochtschade te voorkomen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om vochtschade te voorkomen.
- Gevel impregneren: Dit houdt in dat er een beschermende laag op de buitenmuur van je woning wordt gespoten. Deze laag zorgt ervoor dat er geen vocht in de muur en de rest van je huis kan dringen. Deze maatregel is vooral bedoelt om doorslaand vocht te voorkomen.
- Goed onderhouden van de gevel: Zorg ervoor dat de gevel van je huis in een goede staat blijft. Is er sprake van bijvoorbeeld aangetaste voegen of beschadigde stenen dan is het van belang om deze te laten vernieuwen. Op deze manier krijgt het vocht geen kans om door de muur te dringen.
- Bodemisolatie in de kruipkelder: Heb je last van een vochtige kruipkelder dan kan dit ook zorgen voor vochtoverlast en zelfs vochtschade in je huis. Het vocht kan namelijk verder optrekken naar de muren van de begane grond. Door het isoleren van de kruipkelder kun je deze waterdicht maken. Deze methode is bedoeld om optrekkend vocht te voorkomen.
- Kelder afdichten: Bij vocht in de kelder is het aan te raden om deze ruimte af te dichten. Zo voorkom je dat het vocht zich naar de rest van je woning uitbreidt. Ook deze methode is om opstijgend vocht te voorkomen.
- Ventilatie: Door dagelijks goed te ventileren in je huis ga je een vochtig klimaat tegen.
- Waterkeringen: Waterkeringen voorkomen dat er vocht via de muur in de woning kan dringen. Huizen die gebouwd zijn na 1980 beschikken doorgaans over een waterkering.
Vochtproblemen in huis? Vraag hieronder offertes aan
Vocht in huis moet je zo snel mogelijk zien op te lossen. Stel je dit uit dan ontstaat er alleen maar meer schade. Vraag advies aan vochtexperts over het oplossen van het vochtprobleem.
Vraag nú hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij vochtexperts om te vergelijken.