Binnenschilder Kosten [Update 2024]

Ben je bezig om je interieur aan te passen en kunnen je kozijnen, muren, plafond wel een nieuw kleurtje gebruiken? Schakel een huisschilder in voor een duurzame finish.

Hieronder vind je info over de kosten. Wil je eerst meer weten over de werkzaamheden die een huisschilder in huis kan uitvoeren ga dan door naar het kopje ‘Wat kun je binnen laten schilderen?’.

Je huis professioneel laten schilderen?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een binnenschilder gemiddeld?

In de schildersbranche zijn er drie manieren waarop de prijs voor de verfklus bepaald kan worden.

Per m²: Je betaalt per aantal vierkante meter. Hoe lang de schilder ook bezig is, het uiteindelijk bedrag blijft hetzelfde.

Per uurtarief: De schilder gaat aan de slag en schrijft zijn uren op. Aan de hand van het tarief en het aantal uren wordt het factuurbedrag berekend.

Projectbasis: Deze manier lijkt op ‘per m²’. Er wordt vooraf een bedrag afgesproken voor alle werkzaamheden.

Je weet vooraf al wat je kwijt bent voor het schilderwerk. Hoe lang de schilder ook bezig is, de kosten blijven hetzelfde. Vraag hier gratis offertes aan bij schilders.

Verschillende lagen

Hoe meer lagen erop de muur, ramen of plafond zitten, hoe duurzamer het is. Bovendien zien meerdere dunne laagjes verf er mooier uit dan één dikke laag verf.

Een schilder kan in overleg het binnenwerk voorzien van 2 of meerdere lagen. Hoe meer lagen hoe duurder het wordt natuurlijk.

Maar het voordeel van 3 of meer lagen is dat je volgende uitgebreide schildersbeurt kunt uitstellen.

Kostenoverzicht

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief btw, de prijzen voor de materialen (kwasten, verf) en arbeidskosten.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Voorrijkosten €25
Gemiddeld uurtarief €35
Gemiddeld tarief per m² €23
Binnenmuur schilderen per m² €10
Binnenmuur spuiten per m² €12
Plafond schilderen per m² €13
Plafond spuiten per m² €11
Behangen per m² €12

Wat is het btw-tarief voor binnenschilderwerk?

Het btw-tarief voor zowel buitenschilderwerk als binnenschilderwerk valt in België onder het lage tarief van 6%.

Laat je de muren behangen? Dan betaal je ook maar 6% btw over deze werkzaamheden. Je huis moet wel minstens 10  jaar of ouder zijn.

Het lage btw-tarief geldt niet voor materialen, enkel voor arbeid van een professionele schilder.

Wanneer binnen schilderen?

Je kunt het hele jaar het binnenwerk (laten) schilderen.

Het is wel belangrijk om naar de luchtvochtigheid te kijken bij binnenschilderwerk. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%.

In de winter is de luchtvochtigheid vaak te laag, tussen de 30% en 40%. In de zomer is vaak de luchtvochtigheid te hoog, met boven de 60%.

Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten. Door te ontvochtigen (met bijvoorbeeld een ontvochtiger) of te ventileren kun je de luchtvochtigheid in balans brengen.

Zorg voordat de schilder komt de luchtvochtigheid in orde is voor het beste resultaat.

Besparen

Er zijn enkele manieren om te besparen op schilderwerk. Hieronder geven wij je enkele tips.

Winterschilder

De winterschilder, zoals de naam als zegt schildert in de winter je huis. In de winter hebben schilders gemiddeld minder werk en geven daarom een korting aan de klanten.

De kortingen die in de winter worden gegeven liggen rond de 15%.

Op voorrijkosten besparen

Sommige schildersbedrijven rekenen geen voorrijkosten binnen een bepaalde straal. Door voor een schilder uit de regio te kiezen kun je vaak besparen op de voorrijkosten.

Vraag hier gratis offertes bij schilders bij jou in de buurt.

Combineer binnen- en buitenschilderwerk

Door zowel je binnenwerk als je buitenwerk te laten schilderen kun je besparen op de totale kosten. Je kunt met de schilder overleggen of er een korting mogelijk is als je combineert.

Je kunt nog extra korting ontvangen als je de combideal in de winter laat uitvoeren. Met de nieuwe verfsoorten is het ook mogelijk om het buitenwerk te doen bij de juiste weersomstandigheden.

Burenkorting

Verschillende schildersbedrijven bieden burenkorting aan. Laat je huis schilderen samen met je buren en ontvang gemiddeld 10% korting. Meestal is de hoogte van de korting afhankelijk van het aantal buren die er mee doen.

Vaak geldt: Hoe meer buren hun huis laten schilderen hoe hoger de korting.

Wie betaalt het binnenschilderwerk: huurder of verhuurder?

Het binnenschilderwerk is de gedeeltelijke verantwoordelijk voor de huurder.

  • Je mag vaak als huurder de muren een ander kleurtje geven. Maar als je gaat verhuizen moet je het schilderwerk in de afgesproken, originele staat opleveren.
  • Is het schilderwerk dat door de verhuurder is aangebracht veroudert? Dan is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Wat kun je binnen laten schilderen?

Maar wat kun je allemaal laten schilderen? Hieronder een overzicht.

Muren sauzen of spuiten

De muren schilderen of sauzen kun je op zich zelf doen. Maar een schilder kan het sneller en beter. Je bespaart jezelf moeite en vooral tijd als je de klus uitbesteed.

De muren hoeven niet per se geschilderd worden met een kwast of roller, je kunt ook je muren laten spuiten. Dit is gemiddeld voordeliger. Goede bescherming van je interieur is bij het spuiten van je muren wel belangrijk.

Een muur kan afgewerkt worden met latexverf of spackspuitwerk. Het spackspuitwerk is verf met korreltjes erin. De korreltjes kunnen verschillende formaten hebben, waardoor je een andere finish krijgt.

De gemiddelde kosten van het laten sauzen of spuiten van je muren vind je onder het kopje ‘Kostenoverzicht’.

Plafond sauzen en spuiten

Netjes je plafond schilderen is niet altijd even gemakkelijk. Je moet boven je hoofd werken en de laagjes over elkaar aanbrengen is niet eenvoudig.

Een schilder kan deze klus sneller en mooier uitvoeren. Vraag hier gratis offertes aan bij professionele schilders.

Naast het aanbrengen van witsel of verf met een roller kan een plafond ook gespoten worden. Dit gaat een stuk sneller en de verf wordt mooier verdeeld.

Door de snelheid waarmee een plafond wordt gespoten zijn de kosten lager.

Het plafond spuitverven kan met spackspuitwerk (structuur door korreltjes) of met latexverf.

Binnenshuis schilderwerk in de keuken

Bron foto: bostonandbeyond.net/content/interior_and_exterior_painting

Kozijnen

Aan de buitenzijde krijgen houten kozijnen het zwaar te verduren door wind en neerslag. Maar ook de ramen aan de binnenzijde kunnen af en toe een nieuwe laklaag nodig gebruiken.

Wil je jouw interieur veranderen? Door naast de muren ook je kozijnen van een nieuwe tint te voorzien krijgt je interieur een andere aanblik.

Het is een precisiewerk waardoor de prijs gemiddeld hoger ligt dan het schilderen van je plafond of muren.

Binnendeuren schilderen

Het schilderen van de binnendeur kun je zelf uitvoeren. Maar een schilder kan het beter. Combineer zoveel mogelijk schildersklussen om in totaal voordeliger uit te zien.

Als je enkel de schilder langs laat komen voor 1 binnendeur ben je relatief meer kwijt dan als je ook bijvoorbeeld je kozijnen en plafond laat schilderen.

Plinten verven

De plinten moet je niet over het hoofd zien. De plinten kunnen tijdens het sauzen van muur ook meteen geverfd worden.

Zo kun je de kleur van de plinten goed combineren met de tint van de muur.

Het schilderen van de plinten wordt vaak gecombineerd met aanpakken van de muur. De gemiddelde kosten voor het schilderen worden per strekkende meter berekend.

Plinten laten verven

Trap verven

Begint je trap er oud te zien. Zitten er slijtageplekken op het verfwerk van de treden en leuningen, dan kun je met een laagje verf het er weer als nieuw uit laten zien.

Het opknappen van een trap bestaat niet alleen uit houtwerk. Ook de antislip profielen kunnen vernieuwd worden. Zo krijg je weer een nieuw uitziende trap zonder dat je hoeft te renoveren.

Combineer het laten verven van de trap met bijvoorbeeld het schilderen van de binnenkozijnen om de de kosten te drukken.

Houten vloer laten verven

Wil je jouw vloer een frisse uitstraling geven? Dan kun je er voor kiezen om je vloer te laten schilderen. Zowel een houten als een laminaat vloer kan geschilderd worden.

Het wordt niet vaak gedaan, maar het is wel een manier om een versleten vloer nieuw leven in het blazen.

Behangen?

Sommige schilders zijn ook behangers. Laat je bijvoorbeeld je plafond witten en je wilt graag behang, dan kun je de twee combineren. Dit scheelt in de totale kosten.

Uiteraard is behangen zelf te doen, maar een professionele behanger levert vaak beter werk af.

Behang aan laten brengen

Bron foto: constructionprotips.com/jobsite-tips/interior/this-is-how-to-hang-wallpaper/

Vraag gratis offertes aan bij schilders

Vergelijk schilders voor je binnenschilderwerk. Vraag nú in één keer meerdere offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten