Zinken Dakbedekking (Kosten + 8x Voordelen)

Een zinken dak geeft je huis een unieke uitstraling en is duurzaam.

Maar wat is een zinken dak precies? In deze gids lees je meer over:

  • De verschillende zinken daken;
  • De voor- en nadelen van een zinken dak;
  • Hoe duur een zinken gemiddeld is.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom kiezen voor een zinken dak?

Vroeger trof je zinken daken alleen aan op oudere gebouwen. In Parijs kom je veel verschillende soorten zinken daken tegen.

De laatste jaren zie je zink ook steeds meer op de daken van met name de wat modernere huizen. Bij een traditionele bouwstijl past zink juist weer wat minder goed.

Zink past goed bij woningen waarbij wordt afgeweken van de traditionele, lijnrechte vormen. Doordat zink een erg flexibel materiaal is, is het erg geschikt voor daken die rond van vorm zijn.

Je kunt ook voor zink kiezen als bedekking op een dakkapel, overkapping of erker.

Verder past zink goed bij de behoefte van tegenwoordig om duurzaam te bouwen. Wanneer het materiaal uiteindelijk na lange tijd aan vervanging toe is, kan het prima gerecycled worden.

Ook interesse in een zinken dak? Vraag naar de mogelijkheden bij een dakdekker. Vraag hier gratis offertes aan.

Soorten zinken daken

Zinken daken zijn er in twee soorten:

Felsdak

Bij een felsdak zijn de dakplaten van zink (ook wel felsplaten genoemd) door middel van felsverbindingen aan elkaar bevestigd.

De felsnaad is dan de verbinding tussen de verschillende zinkdelen. Ter hoogte van deze staande felsnaad is het zink omgebogen en dus niet gesoldeerd, geschroefd of op een andere manier doorboord.

Door het felssyteem wordt er een waterdichte verbinding gemaakt. Vaak wordt er gewerkt met geprefabriceerde banen die dan ter plekke met een machine gefelst kunnen worden. De zinken platen worden in de lengte op het dak geplaatst.

De felsverbinding kan bestaan uit een enkele of een dubbele verbinding.

Een enkele felsverbinding is minder waterdicht dan een dubbele verbinding en mag daarom pas worden toegepast op daken met een hellingshoek vanaf 25 graden.

Roevendak

Een roevendak lijkt op een felsdak.

Maar een roevendak heeft een robuustere uitstraling door de roefkappen. Dit zijn houten balken waarop het zink wordt aangebracht door middel van afdeklijsten (die roefkappen worden genoemd).

Door de roefkappen wordt het dak beschermd tegen weersinvloeden.

Losanges

Een losange is een ruitvormig, zinken dakelement. Met deze ruitvormige elementen wordt het gehele dak belegd. Door hun kleine formaat zijn losanges ook een goede oplossing voor daken die niet rechthoekig zijn.

Door middel van zogenaamde klangen worden de losanges aan het dakbeschot bevestigd. Deze methode van dakdekken wordt ook wel potdekselen genoemd.

De term losange komt uit het Frans en betekent ruit of vensterruit. Losanges worden al heel lang gebruikt en je vindt ze dan ook veel terug op de daken van huizen in oude binnensteden.

Voor- en nadelen van een zinken dak

Kies je voor een zinken dak dan is het goed om te bedenken dat hier zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn.

Voordelen

1. Lange levensduur: Hoe lang gaat een zinken dak mee? In sommige gevallen wel tot zo’n 125 jaar. Je bent dus voor meerdere generaties klaar wanneer je een zinken dak laat aanbrengen.

Zowel voor platte daken als hellende daken geschikt: Zinken dakbedekking kan gelegd worden op een dak met een hellingsgraad van tenminste 3 graden.

2. Flexibel materiaal: Doordat zink een flexibel en plooibaar materiaal is, laat het zich gemakkelijk verwerken. Bovendien is het ook geschikt voor daken met een complexere vorm.

3. Makkelijk in onderhoud: Je hebt er weinig omkijken naar, het vergt maar weinig onderhoud.

4. Natuurlijk materiaal: Zink is een natuurlijk materiaal dat volledig recyclebaar is.

5. Stormvast: Het is goed bestand tegen een zware storm.
Isolerend: Zink draagt bij aan een optimale isolatie van je huis.

6. Compacte dakconstructie: Bij een zinken dakbedekking blijft de dakconstructie compact zodat er voldoende ruimte overblijft voor een goede thermische isolatie.

7. Zink gaat door de jaren heen patineren: Na verloop van tijd gaat het zink verkleuren. In het begin glimt het als een spiegel, daarna zal het eerst wat wit uitslaan (oxideren), waarna het mat wordt en donkerder van kleur.

Dit laatste proces heet patineren en heeft als voordeel dat het zink een extra beschermende laag krijgt en zich afsluit voor zuurstof, zodat er geen roestvorming kan ontstaan. Ook krijgt het zink door dit patineren een heel bijzondere uitstraling.

8. Ook leverbaar in geprepatineerd zink: Het is ook mogelijk om te kiezen voor zink dat tijdens de productie al voorzien is van een beschermlaag. In dat geval heeft je zinken dak meteen al die beschermlaag die van nature pas in de loop van de tijd ontstaat.

Geef je dak ook een unieke uitstraling met zink. Vraag hier gratis dakdekker offertes aan.

Nadelen

Relatief duur in aanschaf: Zink is niet het meest voordelige materiaal om je dak mee te bedekken. Hier staat echter wel tegenover dat het heel erg lang meegaat. Het zal zich dus uiteindelijk wel terugverdienen.

Gevoeliger voor beschadigingen: Bij een extreme hagelbui zijn de zinken dakplaten wel gevoelig voor deuken en butsen. Hierdoor kunnen de platen beschadigd raken. Zinken platen zijn moeilijker te vervangen dan bijvoorbeeld dakpannen.

Niet geluidsisolerend: Zink is niet geluidsisolerend, dus het geluid bij een harde regen- of hagelbui wordt niet gedempt.

Plaatsing van isolatiemateriaal lastiger: Het plaatsen van isolatiemateriaal in combinatie met een zinken dak is lastiger dan bij veel andere dakbedekking soorten.

Zonnepanelen zijn lastiger om te monteren: Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsten op een zinken dak. Er bestaan zinken felsdakplaten waarop de zonnepanelen zitten gemonteerd. Dit vraagt wel om extra expertise van de zonnepanelen leverancier of dakdekker.

Vraag advies. Vraag gratis offertes aan bij dakdekkers.

Onderhoud van een zinken dak

Hoewel zink een onderhoudsvriendelijk product is, is het wel verstandig om jaarlijks de staat van je dak te (laten) inspecteren. De kans is klein dat een zinken dak schade oploopt door storm.

Wel kunnen planten en ander vuil het zink aantasten. Daarom is het goed om dit vuil jaarlijks te laten verwijderen.

Denk er ook om dat er geen materiaal als spijkers en schroeven op het dak blijft liggen. Dit kan het zinken dak aantasten.

Wil je zeker weten dat jouw zinken dak ook echt voor de maximale tijd meegaat, zorg er dan wel voor dat het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd.

Zo voorkom je bovendien lekkages aan je dak.

Wat kost een zinken dak?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een zinken dak. Een zinken dak plaatsen kost gemiddeld €110 per m².Geprepatineerd zinken dak plaatsen kost gemiddeld €130 per m².

Een zinken is gemiddeld duurder dan bijvoorbeeld een pannendak. Maar daar staat wel tegenover dat een zinken dak een stuk langer mee gaat.

Zinken dak vervangen of plaatsen? Vraag offertes aan bij dakdekkers

Wil je een zinken dak vervangen of laten plaatsen. Het is belangrijk dat het zink op de juiste manier wordt aangebracht, zodat je dak volledig waterdicht is en er geen lekkages kunnen ontstaan.

Laat de klus door een ervaren dakdekker uitvoeren.

Vraag hieronder nú gratis en vrijblijvend offertes aan. Door de verschillende offertes naast elkaar te leggen, kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijkbare berichten