Goedkope Dakpannen

Is het tijd om de dakpannen van je huis te vervangen of zoek je dakpannen voor je nieuwbouwwoning? Dan sta je voor de keuze: welke ga je kiezen? Dakpannen zijn er in vele soorten en prijsklassen.

Kun of wil je niet teveel besteden aan deze uitgave, zijn goedkope dakpannen dan een verstandige keuze?

In deze gids lees je meer over welke soorten dakpannen er zijn, wat de meest goedkope dakpan is en op welke manieren je kunt besparen op de aankoop en het leggen van nieuwe dakpannen.

Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is de meest goedkope dakpan?

Betonpannen zijn de meest voordelige dakpannen, uitgaande van losse (sneldek) dakpannen.

Dakpanplaten zijn nog voordeliger, dit komt vooral doordat ze sneller geplaatst kunnen worden dan losse dakpannen, waardoor de plaatsingskosten lager uitvallen. Maar als je kijkt naar de losse traditionele pannen zijn betonpannen het meest voordelig.

Betonpannen: het goedkoopste type dakpan

Interesse om voordelig je pannendak te vernieuwen? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Wat kosten goedkope dakpannen?

Hieronder zie je gemiddelde prijzen voor de verschillende soorten dakpannen per m². Deze kosten zijn inclusief leggen, btw en de prijs voor de pannen.

Type Gemiddelde kosten per m²
Betonpannen €32,50 per m²
Keramisch €55 per m²
Kunstleien €120
Natuurleien €180

Verschillende soorten dakpannen

De verschillende dakpannen hebben verschillende eigenschappen en prijzen. Hieronder een overzicht van de diverse soorten, oplopend van goedkope dakpannen naar de meer prijzige soorten.

1. Betonpannen

Betonnen dakpannen worden geproduceerd door het gieten van beton in een mal en dit vervolgens uit te laten harden. Daarna kan de dakpan nog een verdere afwerking krijgen door deze te voorzien van een kleurcoating.

Het afwerken van de betonnen dakpannen met een kleurcoating heeft een aantal voordelen:

  • Het oppervlak van de betonpan wordt gladder waardoor het dak langer vrij blijft van mos en algen.
  • De levensduur van het dak wordt erdoor verlengd.
  • De coating is mogelijk in vele kleuren, zodat je de kleur goed met de rest van je woning kunt afstemmen.

Voordelen van betonnen dakpannen:

De keuze voor betonpannen heeft twee belangrijke voordelen:

1. Goedkoper: Wil of kun je niet teveel geld uitgeven aan de dakpannen dan is de keuze voor betonnen dakpannen zeker interessant. Niet alleen zijn ze in aanschaf wat goedkoper dan keramische dakpannen, maar ook het leggen van deze dakpannen is voordeliger. Dit komt doordat betonnen dakpannen groter zijn dan keramische dakpannen, dit maakt dat ze sneller en gemakkelijker te plaatsen zijn.

2. Maatvast: Betonnen dakpannen zijn ook maatvast. Dit houdt in dat deze dakpannen als gevolg van schommelingen in de temperatuur niet gaan krimpen of uitzetten. Doordat ze ook wat zwaarder in gewicht zijn, is de kans dat ze bij een stevige storm blijven liggen ook groter.

2. Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn vervaardigd van klei.

Voor de fabricage van deze dakpannen wordt de klei gekneed en in mallen geperst waarna het de oven in gaat. De klei wordt op een hoge temperatuur gebakken zodat er een harde dakpan ontstaat.

Keramische dakpannen met glazuurlaag

Kies je voor keramische dakpannen met een ingebakken glazuurlaag, dan hebben deze een langere levensduur. Verder belemmert deze glazuurlaag ook de vorming van algen en mossen op het dak. Bovendien blijft het dak langer schoon en mooi: vuil glijdt door de gladde laag gemakkelijk van het dak af.

Voordelen van keramische dakpannen:

1. Lange levensduur: Deze dakpannen kunnen wel tot 100 jaar meegaan, zeker wanneer je kiest voor geglazuurde keramische dakpannen en zorgt voor goed onderhoud.

2. Ook goed te leggen bij lastige daken: Op afwijkende daken, met veel onderbrekingen zijn keramische dakpannen ook goed te leggen. Door de vele mogelijke hulpstukken kunnen de pannen hier keurig op gelegd worden en zijn er minder voor lekkage kwetsbare plekken op het dak.

3. Lei / tegelpannen

Een leipan wordt ook wel tegelpan genoemd. Het is een platte keramische dakpan zonder zijsluitingen. Met leiplannen is het mogelijk om te kiezen voor bijzondere kleuren (bijvoorbeeld zwart) en vormen.

De platte vorm van de leipan geeft een mooie uitstraling aan een woning. Daarnaast zijn leipannen van een heel sterke kwaliteit. Leipannen zijn wel duurder in aanschaf dan keramische pannen.

Voordelen van leipannen/tegelpannen

1. Lange levensduur: Gaan zeker 90 tot 100 jaar mee en onder gunstige omstandigheden zelfs nog wel langer.

2. Nostalgische uitstraling: Deze dakpannen geven een mooie ambachtelijke en nostalgische aanblik aan je woning.

3. Zeer sterk en stormvast: Het is dus een dakpan die tegen een stootje en een storm kan.

4. Kleurvast: Doordat deze dakpannen in de kern gekleurd zijn, zijn ze kleurvast.

5. Geschikt voor bijzondere vormen: Door de platte vorm van de dakpannen kunnen ze ook gebruikt worden voor bijzondere vormen of op de gevel.

Dakpanplaten

Dakpanplaten horen eigenlijk niet thuis in het rijtje van soorten dakpannen. Het zijn platen die de indruk wekken van een pannendak. Deze dakpanplaten kunnen gemaakt zijn van kunststof, aluminium of staal.

Voordelen van dakpanplaten:

1. Voordelige keuze: Met dakpanplaten ben je het meest voordelig uit. Dit komt vooral doordat de platen veel sneller gelegd kunnen worden dan losse dakpannen.

2. Licht in gewicht: De dakpanplaten vormen minder gewicht op het dak, zodat ze ook toepasbaar zijn bij daken met een wat zwakkere draagconstructie.

3. Snelle verwerking: Door de afmetingen van de platen, zeker bij kunststof zijn grote afmetingen mogelijk, zijn ze relatief snel aan te brengen.

Voor welke type pan kies jij? Vraag advies over de mogelijkheden en de kosten. Vraag hier gratis offertes aan.

Hoe besparen op het leggen van dakpannen

Niet alleen kun je besparen door het uitzoeken van goedkope dakpannen, ook bij het leggen ervan zijn er nog mogelijkheden om geld uit te sparen.

1. Tweedehands dakpannen kopen

Het hergebruiken van materialen komt steeds vaker voor, dit zie je ook in de bouw. Veel bouwmaterialen kunnen prima opnieuw gebruikt worden, dit geldt zeker ook voor dakpannen:

  • Je kunt tweedehands dakpannen gebruiken voor het vervangen van een paar beschadigde dakpannen, maar ook voor de vervanging van een compleet dak.
  • Dakpannen gaan lang mee, dus ze kunnen vaak nog prima opnieuw worden geplaatst, zodat ze een tweede leven krijgen.
  • Op een bestaand dak komen gebruikte dakpannen goed tot hun recht.

Tweedehands pannen kiezen

2. Gedeeltelijk de dakpannen vervangen

Het is lang niet altijd nodig om alle dakpannen van een dak te vervangen. Zo kun je dakpannen die nog goed genoeg zijn best laten liggen. De kapotte dakpannen vervang je dan of door nieuwe dakpannen die hier goed bij passen, of door tweedehands dakpannen.

Paar dakpannen vervangen

3. Combineer het leggen van nieuwe dakpannen met isoleren

Wanneer er nieuwe (sneldek) dakpannen op het dak komen, is het mogelijk om deze klus te combineren met het isoleren van je dak. Dakisolatie aan de buitenkant van het dak levert de hoogste isolatiewaarde op.

Moet je woning toch (beter) geïsoleerd worden dan kun je op deze manier de werkzaamheden bundelen en ben je voordeliger uit dan wanneer je deze klussen apart van elkaar laat uitvoeren.

Isoleren combineren met nieuw pannendak

Bespaar ook op het leggen van een goed dak. Vraag naar de mogelijkheden. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Is het slim om zelf dakpannen te leggen?

Misschien overweeg je wel om zelf de dakpannen op je huis te vervangen. Hiermee bespaar je weliswaar op de plaatsingskosten maar de vraag is of dit een verstandige keuze is:

  • Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Zo kun je van het dak afglijden en (van grote hoogte) vallen.
  • Het leggen van de dakpannen moet op de juiste wijze worden uitgevoerd. Wanneer dit niet goed wordt gedaan, is het dak mogelijk niet volledig waterdicht of zijn de pannen niet voldoende verankerd waardoor ze van het dak kunnen waaien.

Om deze redenen is het dan ook beter om deze werkzaamheden door een ervaren dakdekker uit te laten voeren.

Offertes aanvragen bij diverse dakdekkers

Ga je de dakpannen op je huis vervangen dan is het raadzaam om bij verschillende dakdekkers offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Zo kun je snel offertes vergelijken en zeer waarschijnlijk besparen.

Vergelijkbare berichten