Keramische Dakpannen: Prijs + Voor- en Nadelen

Keramische dakpannen zijn sterke dakpannen met een lange levensduur. De kleipannen zijn verkrijgbaar in allerlei maten, kleuren en vormen. Niet voor niets zijn keramische dakpannen dan ook de meest toegepaste dakpannen voor hellende daken.

In deze gids lees je meer over:

  • hoe keramische dakpannen worden gemaakt;
  • wat de voor- en nadelen van deze dakpannen zijn;
 • in welke mogelijke uitvoeringen ze verkrijgbaar zijn
 • en wat de verschillen zijn met betonpannen.
Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn keramische dakpannen?

Keramische dakpannen zijn gemaakt van klei en staan ook wel bekend als kleidakpannen of stormdakpannen. Je herkent ze aan hun mooie oranjerode kleur. Doordat het een natuurproduct is, passen deze dakpannen eigenlijk bij elk type woning, van klassiek tot modern.

Keramische dakpannen zijn ook te krijgen in heel veel andere kleuren en afwerkingen zoals glazuur of een laag engobe. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Verschillende afwerkingen van keramische dakpannen‘.

Wat zijn keramische dakpannen?

Wat kosten keramische dakpannen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van keramische dakpannen met de verschillende afwerkingen per m².

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief 21% btw, de prijs voor de keramische dakpannen zelf en de arbeidskosten.

Type Gemiddelde € per m²
Standaard keramische dakpannen €60
Geglazuurde pannen €85
Blauw gesmoord €75
Engobe €95

Hoe worden keramische dakpannen gemaakt?

 • Keramische dakpannen worden gemaakt van zeeklei.
 • Voor het verkrijgen van de juiste vorm wordt de klei geperst in speciale mallen.
 • Daarna worden de pannen gebakken in de oven bij een temperatuur van meer dan 1000°C.
 • Hierdoor verandert de klei in duurzaam keramiek.

Keramiek is een duurzaam materiaal, met een zeer lange levensduur. Door het bakken van de pannen verkrijgen ze hun natuurrode kleur. Antraciet en grijs gekleurde keramische dakpannen zijn ook mogelijk.

Deze pannen krijgen hun kleur door het smoren. In dat geval wordt er zuurstof onttrokken uit de oven, waardoor er een grijze (antraciet) of blauwgrijze kleur ontstaat.

Interesse in (nieuwe) keramische dakpannen op je dak? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Hoe lang gaan keramische dakpannen mee?

Keramische dakpannen staan bekend om hun lange levensduur. De gemiddelde levensduur is 50 tot 75 jaar.

Worden de dakpannen optimaal onderhouden dan kan de levensduur van keramische dakpannen wel 100 jaar of meer bedragen, zeker wanneer het om geglazuurde dakpannen gaat.

Verschillende vormen keramische dakpannen kopen

Keramische dakpannen zijn er zowel in een vlakke als een golvende vorm. Moet je dak gerenoveerd worden, dan is het van belang dat de juiste soort dakpan wordt uitgekozen, zodat het regenwater goed kan wegkomen.

De vorm die je kiest, hangt ook samen met de hellingsgraad van je dak:

 • Golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van ten minste 20° tot 25°.
 • Vlakke dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van ten minste 25° tot 35°.

Verschillende afwerkingen van keramische dakpannen

Dakpannen kunnen verschillende behandelingen en afwerkingen ondergaan:

(Blauw) gesmoord

Nadat de dakpan is gebakken, wordt het proces om de dakpan te smoren gestart. Het gas in de oven blijft hierbij branden, maar de zuurstoftoevoer wordt afgesloten. Dit levert een gesmoorde dakpan op met een grijsblauwe kleur.

Hier zijn nog verschillende kleurnuances in mogelijk tussen rood en blauwgrijs.

Blauw gesmoorde dakpan voorbeeld

Geglazuurd

Het glazuren van de dakpan houdt in dat deze wordt voorzien van een kleilaagje met hierin een hoog aandeel aan glasbestanddelen. Dit resulteert in een dakpan met een harde, glasachtige laag.

Om die reden worden geglazuurde dakpannen ook wel verglaasde pannen genoemd. Geglazuurde dakpannen zijn verkrijgbaar in een glans, halfmat of mat uitvoering.

Wat zijn geglazuurde dakpannen?

Engobe

Een geëngobeerde dakpan wordt gemaakt door de pan voordat deze gebakken wordt, te voorzien van een kleipapje. Voor het verkrijgen van de uiteindelijke kleur wordt aan dit kleipapje een metaal/kleuroxide toegevoegd.

Deze oxide verbindt zich gedurende het bakproces met de dakpan. Dit levert een gekleurde dakpan op die minder poreus is. Geëngobeerde dakpannen kun je in verschillende kleuren krijgen.

Edel-engobe

Dakpannen met een edel-engobe afwerking worden net even wat anders afgewerkt dan dakpannen met een engobe afwerking. Het kleipapje dat hiervoor wordt gebruikt, ligt tussen engobe (op kleibasis) en edel-engobe (op glasbasis) in.

Ook deze dakpannen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Wat zijn engobe dakpannen?

Patineren

Wil je graag nieuwe dakpannen die er juist wat verouderd uitzien? Dan kun je ook kiezen voor het patineren van de dakpannen. Patineren houdt in dat de dakpannen voorzien worden van een wat verouderde, verweerde look.

Patineerde dakpannen voorbeeld

Op deze manier krijgen ze een historische uitstraling. Voor deze afwerking wordt vaak gekozen bij de renovatie van oudere gebouwen waar gepatineerde dakpannen beter tot hun recht komen.

Bij de techniek van patineren wordt er keramisch materiaal in verschillende kleurnuances meegebakken. Hierdoor ontstaat er een fraaie geschakeerde kleurstelling.

Voor welk type keramische dakpan kies jij? Vraag advies. Vraag hier gratis + vrijblijvend offertes aan bij dakdekkers.

Wat zijn de voordelen van keramische dakpannen?

De keuze voor keramische dakpannen levert meerdere mooie voordelen op:

 1. Natuurlijke en authentieke look: Doordat het om een natuurproduct gaat, gaan deze dakpannen met vrijwel elke woonstijl goed samen, of het nu een meer traditionele woning of juist een moderne strakke woning betreft.
 2. Duurzaam product met een lange levensduur: Keramiek is een uiterst duurzaam product dat goed bestand is tegen temperatuurschommelingen, chemische stoffen en slijtage. Bij goed onderhoud kunnen deze dakpannen gemakkelijk 100 jaar meegaan. Dit past ook prima in de huidige trend van het gebruik van duurzame bouwmaterialen.
 3. Recyclebaar: Wanneer de dakpannen uiteindelijk toch het einde van de levensduur hebben bereikt, kunnen ze gerecycled worden, bijvoorbeeld als gravel voor tennisbanen.
 4. Kleurvast: Keramische dakpannen behouden lang hun mooie oorspronkelijke kleur.
 5. Geschikt voor lastige daken: Is er bijvoorbeeld sprake van veel onderbrekingen op je dak, dan is dit met keramische dakpannen geen probleem. Doordat er bij het leggen van keramische dakpannen vele hulpstukken mogelijk zijn, kunnen ook de lastige daken keurig netjes worden afgewerkt en zijn ze minder gevoelig voor lekkages.
 6. Verkrijgbaar in vele afwerkingen en kleuren: Er is veel te kiezen als het gaat om de afwerking, bijvoorbeeld mat, halfmat of glanzend, of zelfs een verweerde look. Ook op het gebied van kleur is er veel mogelijk. Je bent dus niet gebonden aan de van nature oranjerode kleur.
 7. Goed bestand tegen algen en mossen: Zeker wanneer je kiest voor geglazuurde dakpannen geldt dat deze goed bestand zijn tegen de vorming van algen en mossen.

Wat zijn de nadelen van keramische dakpannen?

Als nadelen van keramische dakpannen kun je noemen:

 • Duurder in aanschaf: In vergelijking met betonnen dakpannen ben je wel duurder uit. Hier staat tegenover dat keramische dakpannen ook een stuk langer meegaan dan betonnen dakpannen.
 • Het leggen van keramische dakpannen duurt langer: Het leggen van keramische dakpannen neemt meer tijd in beslag dan het leggen van bijvoorbeeld betonpannen.
 • Het bakproces vormt een hogere belasting voor het milieu: Het bakken van de dakpannen op hoge temperatuur is wel belastend voor het milieu.

Wat zijn de verschillen tussen betonpannen en keramische dakpannen?

De belangrijkste verschillen tussen deze dakpannen zijn:

 • Levensduur: Daar waar de betonpan 30 tot 50 jaar meegaat, kan de keramische dakpan wel 75 jaar meegaan en soms wel 100 jaar, zeker wanneer het de geglazuurde variant betreft en de dakpannen goed worden onderhouden.
 • Samenstelling: Betonnen dakpannen zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van beton. Beton is een mix van cement, zand en mineralen. Keramische dakpannen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, leem en water.
 • Manier van produceren: Het productieproces van beide dakpannen verloopt wezenlijk anders. Keramische dakpannen worden namelijk in een oven gebakken bij een temperatuur van meer dan 1000°C. Betonnen dakpannen worden niet gebakken maar gedroogd op een temperatuur van 40°C.
 • Prijs: Betonpannen zijn goedkoper dan keramische pannen. Dat komt door het verschil in samenstelling en de wijze van produceren.
 • Snelheid van leggen: Betonpannen zijn sneller te leggen dan keramische dakpannen. Dit komt omdat betonpannen geen kopsluiting hebben, maar alleen een zijsluiting. Verder is ook de maat van de dakpannen van invloed op de snelheid van het plaatsen. Hoe groter de dakpan, hoe sneller de dakdekker het dak hiermee kan afwerken.
 • Aanslag en verkleuring: Doordat betonpannen een ruwer oppervlak hebben, zijn ze gevoeliger voor groene aanslag en verkleuringen. Keramische dakpannen hebben hier minder last van. Het is wel mogelijk om betonpannen te laten voorzien van een speciale coating tegen algvorming.

Betonnen dakpannen of keramische dakpannen

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Heb je nieuwe dakpannen nodig voor je woning, dan zijn er vele soorten, maten, vormen en afwerkingen mogelijk.

Vraag advies aan dakdekkers. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten