Geglazuurde Dakpannen (+ Kosten per m²)

Keramische dakpannen, ook wel stormpannen of kleidakpannen genoemd, geven je woning een prachtige en authentieke look. Deze dakpannen gemaakt van klei zijn de meest voorkomende dakpannen.

Na het bakken van de klei kunnen de dakpannen op verschillende manieren worden afgewerkt, bijvoorbeeld met een glazuurlaag.

In deze gids lees je meer over wat het glazuren van dakpannen precies inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn.

Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom voor geglazuurde dakpannen kiezen?

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei en zijn daarmee een duurzaam en sterk product. Na het bakken van de klei zijn de dakpannen echter wel poreus. Doordat er miljoenen zeer kleine gaatjes in zitten, kunnen de dakpannen heel veel water absorberen.

Door de (sneldek) dakpannen te voorzien van een glazuurlaag worden deze kleine gaatjes dichtgemaakt waardoor er nauwelijks meer water in de pannen terecht komt.

Wat is een geglazuurde dakpannen dak?

Wat zijn geglazuurde dakpannen?

Geglazuurde dakpannen zijn dus keramische dakpannen die voorzien zijn van een glazuurlaag. Tijdens het productieproces wordt er een glasachtige laag op de dakpannen gespoten. Vandaar dat er ook wel gesproken wordt van verglaasde dakpannen.

Deze glazuurlaag hecht zich tijdens het bakken aan de kleiondergrond van de dakpan.

Geglazuurde dakpannen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zo kun je kiezen voor een matte afwerking of een glanzende afwerking. De meest gangbare kleuren zijn zwart, grijs, rood en bruin.

Geglazuurde dakpannen in het zwart

Engobe afwerking

Bij een geëngobeerde dakpan wordt de dakpan voor het bakken bespoten met een soort kleipapje met daarin een kleurstof. Tijdens het bakken verbindt dit mengsel zich met de dakpan. Hierdoor ontstaat een gekleurde dakpan die minder poreus is. De dakpan krijgt een hardere toplaag waardoor deze minder gevoelig is voor vuile aanslag.

Daarnaast is er ook een edel-engobe afwerking mogelijk. In dit geval ligt de samenstelling tussen een traditionele engobe met klei als basis en een glazuur, met glas als basis in. Ook hier kan weer een kleurstof aan worden toegevoegd. Door het toevoegen van glas kan deze engobe een wat glanzend effect krijgen.

Wat is een dakpan met een (rode) engobe laag?

Wat zijn de voordelen van geglazuurde dakpannen?

Geglazuurde dakpannen zijn wat duurder dan ongeglazuurde dakpannen. Geglazuurde dakpannen bieden echter wel een aantal mooie voordelen zoals:

  • Er kan nauwelijks meer water doorsijpelen in de dakpan.
  • Door de gladde glazuurlaag spoelt het water tijdens een regenbui de dakpannen mooi schoon.
  • Hierdoor is er minder kans op aangroei van algen en mos en is er dus ook minder onderhoud nodig om je dakpannen schoon te houden.
  • Het glazuren van de dakpannen zorgt dat de kleur langer mooi blijft.
  • Geglazuurde dakpannen hebben een langere levensduur, ze kunnen tot wel 100 jaar meegaan.

Wil je ook geglazuurde dakpannen op je dak? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Wat zijn de prijzen voor geglazuurde dakpannen?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen inclusief btw voor een keramische dakpan (standaard en geglazuurd).

Type dakpan Gemiddelde € per pan Gemiddelde € per m²
Keramische dakpan €2 €26
Geglazuurde keramische dakpan €4 €52

Hier kom je meer te weten over de kosten voor het leggen of vervangen van pannendak, inclusief arbeidskosten.

Hoe geglazuurde pannen reinigen?

Hoewel voor geglazuurde dakpannen geldt dat er zich minder vuil aan gaat hechten en de vorming van mossen en algen minder kans heeft, kan er na verloop van tijd toch sprake zijn van enige ontwikkeling van vuil en aanslag.

Het dak oogt dan minder fris en er kan sprake zijn van een lelijke groene aanslag. Door de dakpannen schoon te maken oogt alles weer mooi en fris.

Het op je dakpannen aanwezige vuil kan als volgt worden verwijderd:

  • Door gebruik te maken van heet water onder lage druk kan dit vuil doorgaans weer gemakkelijk worden verwijderd.
  • Na het reinigen kan er dan een desinfectiemiddel worden aangebracht om te voorkomen dat er nieuwe vorming van mos en algen ontstaat.

Laat geglazuurde dakpannen leggen om het reinigen uit te stellen. Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

Kunnen geglazuurde dakpannen opnieuw gecoat worden?

Bij dakcoating wordt er een beschermende laag (coating) aangebracht op de dakpannen. Deze coating zorgt ervoor dat vuil zich moeilijker kan hechten op het dak.

Ook is het dak bestand tegen de verschillende weersinvloeden, zo valt de neerslag niet direct op de dakpannen maar op de coating.

Bij geglazuurde dakpannen of dakpannen voorzien van een edelengobe is het niet mogelijk om deze te coaten, omdat de coating zich hier onvoldoende aan kan hechten. Nou zijn deze dakpannen tijdens de fabricage natuurlijk ook al voorzien van een beschermende laag.

Is het nodig om je geglazuurde dakpannen te impregneren?

Impregneren van het dak houdt in dat er een heel dun onzichtbaar laagje op en in de dakpannen wordt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de dakpannen niet meer zo snel vochtig kunnen worden.

Ook worden de dakpannen vuilafstotend en zijn ze gemakkelijker schoon te maken.

Voor geglazuurde dakpannen is impregneren niet mogelijk en in feite is het ook overbodig. Deze dakpannen beschikken immers al over een glazuurlaag die ervoor zorgt dat de dakpannen voldoende beschermd zijn tegen vocht en vuil.

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Wil je graag je woning voorzien van mooie geglazuurde dakpannen die zorgen voor een fraaie, natuurlijke aanblik? Laat je dan goed adviseren door dakdekkers.

Vraag hieronder offertes aan bij dakdekkers. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten