Goedkoopste Dakbedekking

Is je dakbedekking aan vernieuwing toe en wil je niet teveel betalen? Hieronder vind je informatie over de goedkoopste (en duurdere) dakbedekking voor platte en schuine daken.

Dakdekker Nodig?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Goedkope dakbedekking voor een plat dak en schuin dak

Er bestaan grofweg twee verschillende groepen daken. Platte daken en schuine daken.

Wat is de goedkoopste dakbedekking voor een schuin dak?

Hieronder vind je van goedkoop naar duur, de dakbedekkingsmaterialen voor een hellend dak.

1. Betonpannen

De goedkoopste dakpan is de betonpan. Deze pan wordt ook wel een sneldekpan genoemd, omdat het leggen sneller gaat dan het leggen van keramische of leipannen.

De pannen bestaan uit een mix van zand, cement en water. De betonpannen worden in een vorm gedrukt en worden gedroogd.

Betonpannen zijn poreuzer dan andere soorten pannen, waardoor de kans op mosvorming groter is dan bij kleipannen.

De betonnen dakpannen kosten gemiddeld €37,50 per m². Dit is inclusief 21% btw, arbeidskosten en de betonpannen zelf.

Interesse in dakpannen die voordelig en snel te leggen zijn? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

2. Keramische dakpannen

Een ander veel gebruikte dakpan is de keramische pan. Dit type pan bestaat uit klei en wordt in de oven gebakken.

Keramische dakpannen kun je in diverse finishes krijgen. Van mat tot geglazuurd of (edel)engobe.

De keuze in kleuren voor keramische dakpannen is groot. De standaard rode en grijze pannen worden het meest gekozen, maar ook witte pannen en zwarte keramische pannen zijn verkrijgbaar.

Keramische pannen hebben een langere levensduur dan betonpannen en blijven langer mooi. Deze voordelen zie je ook terug in de prijs. Keramische dakpannen zijn wat duurder dan betonnen sneldekpannen, maar zijn daarentegen wel voordeliger dan leien.

Je betaalt voor een keramisch pannendak gemiddeld €60 per m².

Goedkope keramische dakpannen dakbedekking

3. Leipannen

Een leiendak geeft een unieke uitstraling aan je woning. Het past zowel op een klassiek als moderne woning.

Er bestaan twee soorten leien.

  • Natuurleien: Dit zijn de klassieke vierkante leien, gemaakt van natuursteen. Elke lei is uniek en heeft een levensduur van 100+ jaar.
  • Kunstleien: Een voordelige alternatief zijn de natuurleien. De imiatieleien zijn gemaakt van kunststof en cement.

Een leien dak is de meest prijzige in de lijst. Voor kunstleien betaal je €120 per m², voor natuurleien €180 per m². Beide prijzen zijn inclusief btw, de leien en arbeidskosten.

Leiendak

Kosten voor platte dakbedekking: een overzicht

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de bovenstaande dakbedekking voor een schuin dak. De kosten zijn inclusief 21% btw, de prijs voor de dakbedekking zelf en de arbeidskosten.

Soort pannendak Gemiddelde kosten per m²
Betonpannen €37,50
Keramische dakpannen €60
Natuurleien €180
Kunstsleien €120

Wat is de goedkoopste dakbedekking voor een plat dak?

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten dakbedekkingsmateriaal voor een plat dak. De soorten zijn gerangschikt van goedkoopst naar meest prijzig.

1. PVC

PVC dakbedekking is een soort dakbedekking dat bestaat uit kunststof. Het materiaal is goed bestand tegen uv-straling, waardoor het tijdens de levensduur minder snel uitdroogt. Standaard PVC dakfolie heeft wel gemiddelde korte levensduur van 20+ jaar. Dit is korter dan roofing of EPDM.

Goedkope PVC dakbedekking voor een plat dak

PVC wordt niet gebrand, maar de rollen worden vastgelijmd of vastgesmolten (met een soort föhn). PVC dakbedekking is lastig om direct te leggen over bestaande dakbedekking zoals EPDM of roofing.

Een nieuw PVC dak is de goedkoopste type dakbedekking als je het vergelijkt met een nieuw bitumendak.

Een PVC dak laten leggen kost gemiddeld €78 per m². Dit is inclusief 21% btw, materiaal en arbeidskosten.

Interesse in voordelige platte dakbedekking? Vraag hier gratis offertes aan bij dakdekkers.

2. Roofing

Roofing is een dakbedekkingsmateriaal dat gemaakt is van onder andere aardolie en wordt ook wel roofing of dakleer genoemd. De nieuwe roofing bevatten naast nieuwe bestanddelen ook recyclede bitumen en kunststof (wat het soepeler maakt).

Goedkope bitumen dakbedekking

Roofing kan worden geplakt of mechanisch (schroeven) worden bevestigd. Maar in veel gevallen worden roofing rollen aan het dak en aan elkaar gebrand. Roofing wordt meestal op platte daken gebruikt, maar ook wordt het op overkappingen en schuurtjes gelegd.

Een nieuwe roofing dak laten leggen kost gemiddeld €80 per m². Dit is inclusief btw, arbeidskosten, roofing en arbeidskosten.

Roofing over roofing

Maar een geheel nieuwe roofing dak is niet altijd nodig. Je kunt ook roofing over bestaande roofing branden. Dit is voordeliger dan de oude roofing te verwijderen en nieuwe roofing te leggen met een nieuwe onderlaag.

Het leggen van nieuwe op bestaande roofing is de meest voordelige optie om je platte dak op te knappen. Roofing over oude roofing kost gemiddeld €60 per m². Dit is inclusief btw, de roofing en de arbeidskosten.

Kies voor roofing over je bestaande roofing. Vraag naar de mogelijkheden. Vraag hier gratis offertes aan.

3. EPDM

EPDM is dakbedekking voor platte daken dat gemaakt is van synthetisch rubber. Het wordt voordat het worden gelegd op maat gesneden en in zijn geheel op het dak gelegd.

Voordelige EPDM dakbedekking voor een plat dak

Hierdoor ontstaan er geen naden op het dak, waardoor de kans op lekkages nog veel kleiner is dan bij PVC en roofing.

Het is zeer duurzaam, EPDM heeft namelijk een levensduur van 40 tot 50 jaar.

EPDM is wel prijziger dan PVC en roofing. EPDM kost gemiddeld €90 per m². Dit is inclusief arbeidskosten, het EPDM zelf en de btw.

Kosten voor platte dakbedekking: een overzicht

Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor de verschillende soorten platte dakbedekking in een handig overzicht. Ook hier geldt; inclusief btw, arbeidskosten en het materiaal zelf.

Soort dakbedekking Gemiddelde kosten per m²
PVC dakfolie €78
Bitumen €80
EPDM €90

Tips voor voordelige dakbedekking

Wil je zo goedkoop mogelijk je dak vernieuwen zonder op de kwaliteit in te boeten? Lees de tips hieronder om geld te besparen.

1. Combineer met dakisolatie en ontvang subsidie

In de meeste gevallen wordt het aangeraden om het dak te isoleren als je de dakbedekking gaat vervangen. Dit geldt voor zowel voor een hellend als een plat dak.

En als je besluit je dak te vernieuwen met isolatie, kun je subsidie ontvangen voor het dakisolatie deel. Je ontvangt ongeveer 25% aan subsidie als je enkel je dak laat isoleren.

Combineer je het met andere duurzame maatregelen zoals spouwmuurisolatie of isolerend glas, dan wordt het subsidiebedrag voor de dakisolatie verdubbeld.

Hier lees je meer over de premies voor dakisolatie.

2. Vergelijk dakdekkers

Een snelle manier om geld te besparen is door dakdekkers te vergelijken. Zo kom je erachter wat de verschillende dakdekkers (per uur) vragen voor het vervangen van dakbedekking voor je platte en/of schuine dak.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij dakdekkers.

2. Hergebruik dakpannen

Wil je graag je pannendak vervangen? Dan hoef je niet per se al je dakpannen te vervangen. Als (een deel van) je dakpannen in een goede staat zijn kun je deze terugleggen of laten liggen. Zo bespaar je op de aankoop van nieuwe pannen.

Zijn de oude pannen niet meer mooi, maar wel sterk? Dan kun je er eventueel voor kiezen om de pannen te coaten voor een frisse uitstraling.

3. Laat nieuwe dakbedekking over bestaande dakbedekking leggen

Heb je op je platte dak oude roofing liggen? Dan is het wellicht mogelijk om nieuwe roofing over de oude te leggen. Dit scheelt in de kosten, omdat je de bestaande bitumen niet hoeft te verwijderen en af te laten voeren.

Het is niet aan de raden om EPDM of PVC direct over oude roofing te leggen omdat dit zorgt voor condens en daardoor vochtproblemen op termijn.

Om dit probleem te omzeilen moet er isolatie tussen de oude roofing en nieuwe PVC of EPDM gelegd worden. Maar zo sla je wel twee vliegen in één klap; de oude roofing kan blijven liggen en je zorgt voor een geïsoleerd dak.

Vraag offertes aan bij dakdekkers

Interesse om zo goedkoop mogelijk je dakbedekking te laten vernieuwen? Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij dakdekkers.

Vergelijkbare berichten